fbpx

Zostavax (Bältros)

Pris: .................. 1 590kr
Varaktighet: ...... 15min

Boka tid

De som har varit drabbade av vattkoppor tidigare kan även drabbas av bältros. När man får vattkoppor försvinner nämligen inte viruset ut ur kroppen utan finns kvar och kan utveckla en så kallad fortsättningssjukdom, vilket är bältros. Vanligtvis är det de äldre som drabbas av bältros men den kan även drabba andra åldersgrupper. Sjukdomen förkommer i form av blåsor på kroppen som känns väldigt obehagliga vilket går över, dock kan det senare leda till kroniska smärtor och permanenta problem.

När behövs vaccinering mot bältros?

Först och främst rekommenderas vaccinationen till personer över 50 år. Vaccineringen minskar risken av att bli sjuk med cirka 50 procent. Men eftersom detta vaccin är så pass nytt i Sverige så vet man fortfarande inte helt säkert hur länge ett skydd kan vara. Det är dock bevisat att bältrosvaccinering är effektivt mot sjukdomen.

Har vaccin mot bältros några biverkningar?

Denna vaccination ger milda besvär såsom rodnad, svullnad och klåda runt injektionsområdet som går över inom några dagar. Biverkningar som är allvarliga är extremt ovanliga, detta kan förekomma som muskelsmärtor, allergichock eller akut astma. Bältros vaccination ger vanligtvis inga komplikationer och majoriteten får endast milda biverkningar.