Vi kan med stolthet meddela att Legehuset på uppdrag av Västra Götalandsregionen har fått möjligheten att hjälpa till med massvaccinationen av Västra Götalands invånare.
Totalt rör det sig om 21 stadsdelar i Västra Götaland är Legehuset kommer att bistå med Covid-19 vaccination för fas 4, vilket inkluderar alla mellan 18-59 år som inte till riskgruppen.
Massvaccinationen beräknas dra igång i maj eller juni, lite beroende på Covid-vaccin tillgängligheten.
Information om när vaccineringen startar kommer göras i alla Legehusets-kanaler, lokal press samt genom. Tidsbokningen kommer gå att göra genom 1177.se samt legehuset.se. Vaccinationen kommer att utföras av Legehuset i följande kommuner/stadsdelar:
Massvaccinationen beräknas dra igång i maj eller juni. Så fort den är igång kommer det att finnas en bokningslänk på denna sida. Det kommer även gå att boka tider på 1177.se.
Nej, vaccination mot covid-19 är kostnadsfri för alla som vill vaccinera sig.
Det går inte att välja vaccin. Vilket vaccin mot Covid-19 du blir tilldelad bestäms av regionen.
Om en kvinna har en sjukdom eller ett tillstånd som kan innebära en ökad risk för svår sjukdom rekommenderas vaccination även om hon är gravid. Det gäller:
Graviditet hos kvinnor som är över 35 år eller har ett BMI över 30 bedöms alltid som en riskgraviditet och de bör därför också erbjudas vaccination mot covid-19.
Det finns inga skäl att ge ett vaccin under första tredjedelen av graviditeten. Därmed rekommenderas vaccination efter 12:e graviditetsveckan. Logistik och rutiner vid ordination av vaccination sker enligt regionala riktlinjer.
I nuläget avvaktar Folkhälsomyndigheten med en generell rekommendation för vaccination till alla gravida, men följer kunskapsutvecklingen.
Generellt erbjuds inte barn vaccination mot covid-19 i nuläget. Barn har generellt en lägre risk än vuxna att drabbas av allvarlig covid-19, enligt den kunskap som finns hittills. Det finns inga definierade riskgrupper för svår covid-19 bland barn och unga. Med barn menas personer som är upp till och med 17 år.
För de barn som ändå riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19 på grund av att de har någon bakomliggande sjukdom, kan barnets läkare göra en individuell bedömning. Om läkaren bedömer att vaccinet kan göra stor nytta för att skydda barnet från allvarlig sjukdom i covid-19 kan vaccination erbjudas.
Vaccinationen skapar ett skydd mot allvarlig sjukdom. Efter vaccinationen bygger kroppens immunförsvar upp ett skydd mot covid-19. Men det är inte säkert att alla som vaccineras får ett heltäckande skydd. Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Men du löper ändå mindre risk att bli allvarligt sjuk. Studier pågår för att få reda på hur länge skyddet efter covid-19 vaccin varar och om påfyllnadsdoser kommer att behövas.
Beroende på vilket vaccin som används, tar det olika lång tid och behövs olika antal doser för att ge ett bra skydd mot covid-19. Se listan på frågan under.
Nedan är den ungefärliga tidsintervallen mellan dos 1 och 2. Regionala skillnader kan förekomma beroende på den lokala tillgången till vaccin.
Vaccinationen mot covid-19 skyddar dig från att bli allvarligt sjuk. Men vaccinationens effekt på smittspridning har inte studerats i tillräcklig omfattning för att vi ska veta hur mycket vaccinationen bidrar till att stoppa smittan. Med nuvarande kunskap är det viktigt att vi använder alla tillgängliga åtgärder samtidigt.
För att bromsa smittspridningen behöver vi därför, under tiden som vaccinationerna pågår, fortsätta att följa de allmänna råden: stanna hemma vid symtom, håll avstånd till varandra och tvätta händerna ofta.
Det är vanligt att få biverkningar efter vaccinationen mot covid-19. Exempel på biverkningar är trötthet, feber, frossa, muskel- och ledvärk samt huvudvärk. Allt detta är en naturlig reaktion från kroppens immunförsvar, och du kan ta den andra dosen. Du kan läsa mer om biverkningar här.
I särskilda fall ska en läkare bedöma om du ska ta den andra dosen vaccin. Det är om du:
Kontakta i dessa fall din vård- eller hälsocentral innan dos två. Det är också viktigt att du eller din vårdgivare rapporterar de misstänkta biverkningarna. Information om hur du gör det finns på Läkemedelsverkets webbplats.
Ja, i dagsläget rekommenderar vi att personer som har haft covid-19 ska vaccineras med två doser (av de vacciner som ges i två doser), även om du redan kan ha ett visst skydd efter sjukdomen. Två doser ger dig ett förstärkt och förlängt skydd mot covid-19.
Från den dagen du fyller 18 år räknas du in i fas 4. Du kommer alltså att få vaccinera dig när din region vaccinerar personer som är 18 år och äldre och som inte har vaccinerats i tidigare faser.
Efter att man vaccinerat sig med båda doserna, bildas det T-celler i kroppen. Den immunresponsen brukar ta ca 3-4 veckor. Man kan redan 2-3 veckor efter första dosen få ett litet antal T-celler, men inte tillräckligt för att kunna utläsa ur ett venöst T-cellstest. Läs mer om t-celler här.
Vardagar:
08:00 – 15:00
Lunchstängt:
12:00 – 13:00