Bältros vaccin

Bältros – För dig innan och efter 50+

Vad är bältros?

Bältros är en sjukdom som orsakas av ett virus som heter Varivella Zoster. Det är samma virusm som oirskar vattkoppor. Viruset ligger kvar i kroppen och kan under livets gång ta fäste igen, vilket då orsakar bältros. Risken för att insjukna ökar med åldern och sjukdomenkan förknippas just med ålderdom. Faktum är att sjukdomen kan slå till långt innan man anses vara äldre.

Kan jag få bältros?

Alla kan få bältros förutom människor som inte haft vattkoppor. Viruset smittar inte när man är sjuk utan det är alltid från det kvarliggande viruset från den tid man haft vattkoppor som orsakar utbrottet av bältros.

Som yngre är sjukdomen oftast mer kortvarig och lindrigare om den drabbar jämfört med när den drabbar en äldre person. Då kan smärtan bli mycket kraftig och långvarig.

Har jag bältros?

Om du misstänker att du har bältros bör du ha någon av följande symtom:

  • Brännande känsla under huden
  • Känslig för beröring
  • Trött
  • Yrsel
  • Headache

Det är de inledande symtomen. Det är enklare att utgå ifrån blåsorna som dyker upp ungefär 1-3 dygn efter att de första symtomen uppenbarat sig. Blåsorna lägger sig gärna som ett ”bälte” över kroppen och det är det som föranleder namnet på sjukdomen.

Vad kostar bältrosvaccin?

Bältros vaccinet kostar 2245 kronor per dos.

Tidigare har det funnits ett vaccin som kostat lite mindre. Det vaccin som erbjuds idag har däremot en mycket högre skyddseffekt och ger alltså ett starkare skydd mot bältros. På Legehuset erbjuder vi endast den nya vaccinet just på grund av dess skyddseffekt. Idag ger vaccinet en skyddseffekt på 91% mot sjukdomen – vilket är mycket högt.

Förebygga bältros

Att förebygga bältros är nästintill omöjligt. Runt 98% av svenskar har tidigare haft vattkoppor under livets gång. Har man haft vattkoppor har man alltså redan viruset i sig och kan på så vis inte förebygga själva smittspridningen. Därför är vaccin det enda effektiva förebyggande medlet mot sjukdomen. Det ger ett gediget skydd och skulle sjukdomen ändå bryta ut efter en genomförd vaccination har du ett gott skydd mot allvarlig sjukdom. För de som inte haft vattkoppor under livets gång kan man vaccinera sig mot vattkoppor och på så vis få skydd mot bältros.

Legehuset och vaccination

Legehuset har både vattkoppor vaccin samt bältros vaccin på alla mottagningar. Ett av våra uppdrag är att erbjuda prisvänlig vård till allmänheten. Därför har vi infört en prisgaranti på alla våra vaccin och läkarintyg. Att förebygga ohälsa ska inte vara ett ekonomiskt val, menar vi. Om du hittar ett lägre pris, på ordinarie pris, på något vaccin eller läkarintyg så matchar vi det och erbjuder samma pris.

Vart kan jag vaccinera mig?

Du hittar oss i Stockholm, Göteborg, Linköping och Örebro. I Stockholm finns Legehuset i Tyresö, Kista och Hammarby Sjöstad. I Göteborg har Legehuset kliniker på Heden, Nordstan och i Partille.

Vi är tillgängliga alla dagar i veckan. Vår kundtjänst är öppen mellan 08-15 alla vardagar på 010 – 550 26 00.

Du når oss även på vår mejl via [email protected]

För att boka tid på egen hand trycker du här.