Blodprov på Legehuset

Blodprov – Så förbereder du dig

Att genomföra ett blodprov är en viktig del av läkarbesök och hälsoundersökningar. De kan hjälpa läkare att diagnostisera sjukdomar, övervaka hälsotillstånd och kontrollera hur väl din behandling fungerar. Läkaren söker efter avvikande värden i ditt blod och kan på så vis avgöra om allt fungerar som det ska eller om man behöver fortsatt utredas.Men att förbereda sig inför en blodprovstagning kan kännas lite skrämmande eller överväldigande för vissa. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på vad du behöver göra för att förbereda dig på bästa sätt för dina blodprover.

Vilka blodprov behöver du?

Först och främst är det viktigt att veta vilka blodanalyser som du kommer att genomgå. På Legehuset kan du beställa en uppsjö av olika blodanalyser, inklusive testosteronprov, sköldkörtelprov, vitaminkollen och allergikollen. Vi erbjuder också vaccin, utfärdande av läkarintyg och hälsokontroller. Med flera kliniker runt om i Stockholm (Tyresö Centrum, Kista Galleria, Hammarby Sjöstad), Göteborg (Nordstan och Partille), Linköping och Örebro, är Legehuset en bekväm och tillgänglig vårdgivare för dig som söker vårdtjänster.

Innan du går för din blodprovtagning är det viktigt att följa vissa steg för att förbereda dig. Dessa steg kan hjälpa till att säkerställa att du får korrekta resultat från dina blodprover.

Följ fasteregler

I många fall kräver blodprover att du fastar i minst åtta timmar före provtagningen. Detta innebär att du inte får äta eller dricka något annat än vatten under denna tid. Att följa fasteregler är viktigt eftersom mat och dryck kan påverka dina blodvärden och ge avvikande resultat. Om du är osäker på fastereglerna för din specifika blodprovskategori är du välkommen att kontakta oss på Legehuset.

Stanna upp med mediciner

Vissa mediciner kan påverka dina blodvärden och ge felaktiga resultat. Därför är det viktigt att du informerar oss om alla mediciner du tar innan din blodprovstagning. Du kan behöva sluta ta vissa mediciner för en kort period innan provtagningen. Om du inte är säker på vilka mediciner som kan påverka dina blodprover, kontakta Legehuset så hjälper vi dig.

Dricka mycket vatten

Att dricka tillräckligt med vatten kan hjälpa till att göra dina blodvärden lättare att ta. Detta innebär att det kan vara lättare för vårdpersonalen att hitta en lämplig ven och ta blodproverna snabbt och smärtfritt. Drick därför tillräckligt med vatten innan din provtagning.

Hälsokontroll eller blodprov?

Förutom att förbereda sig fysiskt är det också viktigt att du förstår vad provet du tar är till för och vad som kommer att hända under provtagningen. Blodprover är till för att undersöka specifika värden medans hälsokontroller ger en komplett överblick på din hälsa. Vi erbjuder en rad olika blodanalyser, inklusive tester för vitaminbrist, allergier och sköldkörtelproblem. Legehuset erbjuder även hälsokontroller, utfärdande av läkarintyg och vaccin. Du hittar oss på flera olika platser i Stockholm, Göteborg, Linköping och Örebro. Boka enkelt en tid via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010 550 26 00.

Om du tar medicin eller andra läkemedel

Innan din provtagning är det också viktigt att du informerar din läkare om eventuella mediciner du tar. Vissa läkemedel kan påverka blodprovet och ge felaktiga resultat. Om du har några frågor eller oro kring provtagningen, tveka inte att ta kontakt med oss på Legehuset. Våra erfarna läkare och sjuksköterskor finns där för att hjälpa dig och ge svar på dina frågor.

Besök Legehuset för ditt blodprov

Så nu när du vet hur du kan förbereda dig inför din blodprovtagning och vilka analyser Legehuset erbjuder, kan du känna dig lugn och trygg inför ditt besök. Vi på Legehuset ser fram emot att hjälpa dig att ta hand om din hälsa på bästa möjliga sätt.