Resevaccin hos legehuset

Resevaccin – varför är de viktiga?

När man ska resa utomlands är det viktigt att ta hänsyn till sin hälsa. Det innebär att man bör veta vilka sjukdomar som finns i det land man ska besöka och hur man skyddar sig mot dem. En av de mest effektiva metoderna för att skydda sig mot sjukdomar är genom vaccination. Resevaccin är speciellt utvecklade för att skydda mot sjukdomar som är vanliga i de länder man ska resa till. Det är viktigt att man tar reda på vilka vacciner som rekommenderas eller krävs för det land man ska besöka. Det är även viktigt att man gör det i god tid då det kan ta tid att få alla vacciner man behöver.

4 vanligaste resevaccin

Hepatitis A + B

Hepatit A och B är två olika sjukdomar som båda orsakas av virus. Hepatit A överförs genom att man får i sig smittat mat eller vatten. Hepatit B överförs genom blod, sperma och annat kroppsekret. Vaccination mot hepatit A+B är ett bra sätt att skydda sig mot dessa sjukdomar. Vaccinet ges i två doser med ett intervall på 6–12 månader. Det är viktigt att få båda doser av vaccinet för att få fullt skydd.

Cholera

Kolera är en sjukdom som orsakas av en bakterie och som överförs genom att man får i sig smittat vatten eller mat. Vaccination mot kolera är ett bra sätt att skydda sig mot sjukdomen. Vaccinet ges i en dos som ska tas minst 10 dagar innan avresa för god skyddseffekt. Vaccinet ger skydd i upp till 2–3 år.

Typhoid

Tyfoid är en sjukdom som orsakas av en bakterie och som överförs genom att man får i sig smittat mat eller vatten. Vaccination mot tyfoid är ett bra sätt att skydda sig mot sjukdomen. Vaccin mot tyfoid ges i tre doser med ett intervall på vecka. Det ger skydd i upp till 3 år. Vaccinet ges i kapselform och ska tas en timma innan måltid. Var uppmärksam på att vaccinet inte ger 100% skydd. Tillämpa smittskyddsåtgärder vid måltider och övriga situationer i vilket det finns en förhöjd risk att bli infekterad.

Malaria/Japansk Encefalit

Malaria är en sjukdom som överförs via myggbett. Japansk encefalit är en sjukdom som orsakas av ett virus och som överförs via myggbett.

Vaccination mot båda dessa sjukdomar är ett bra sätt att skydda sig mot dem.

Malaria tabletter är dock inte ett regelrätt vaccin mot malaria. Malariatabletter ger en god förebyggande effekt mot sjukdomen. Tabletterna tas regelbundet inför och under resans gång. Kontakta oss så hjälper vi dig välja rätt malaria tabletter inför din resa.  

Vaccinet mot japansk encefalit ges i två doser och med ett intervall sju dagar. En tredje dos kan tas efter ett år för att förlänga skyddseffekten till upp till 10 år.

Boka tid på Legehuset för resevaccin

När du har bestämt vilka vacciner du behöver inför din resa är det viktigt att boka tid för vaccinationen i tid. Legehuset erbjuder resevaccinationer på kliniker i Stockholm, Göteborg, Linköping och Örebro. Du kan enkelt boka tid online via vår webbplats eller ringa 010-550 26 00 för att boka tid.

Kontakta oss om du är osäker på vilka resevaccin du behöver. På så sätt kan du vara säker på att få alla vacciner du behöver inför din resa.

Legehusets prisgaranti omfattar resevaccin

Legehusets vaccin och läkarintyg omfattas av vår prisgaranti. Vi matchar lägre pris. Prisgarantin omfattar endast ordinarie pris och kan inte matchas mot andra kampanjer eller rabatter.