fbpx

Gula febern

Pris: .................... 600kr
Varaktighet: ...... 15min

Boka tid

Denna virussjukdom är väldigt farlig och förekommer mest i norra Sydamerika, Centralamerika och i Afrika. Varje år dör tiotusentals till följd av gula febern, dödligheten är väldigt hög. Symptomen för sjukdomen är illamående, feber, smärta i kroppen och skador på levern. Eftersom levern tar skada tillkommer det ett gulaktigt utseende på huden, vilket sjukdomen tog namn efter.

Enligt statistik av Världshälsoorganisationen insjuknar cirka 200 000 människor i gula febern varje år, varan ungefär 30 000 människor dör utav det. Eftersom denna sjukdom sprids via myggor och kan även smitta apor är det ganska omöjligt att utrota eller kontrollera sjukdomen helt. Dock finns det vaccinering mot gula febern och alltmer personer vaccineras mot det.

När behövs vaccinering mot gula febern?

Denna sjukdom är väldigt allvarlig och en av de farligaste virussjukdomen en turist kan drabbas av. Därför är det en stark rekommendation att vaccinera sig om man ska resa till länder där smittrisken finns, vilket är i princip vissa länder i Afrika och Sydamerika. Detta är en så pass allvarlig sjukdom att flera länder kräver ett vaccinationsintyg för att resa in i landet. Även länder där gula febern inte förekommer kan kräva ett vaccinationsintyg om man har varit i ett land tidigare där smittrisken finns. Personer som är gravida eller har nedsatt immunförsvar bör inte vaccinera sig mot gula febern då det kan förekomma komplikationer.

Har vaccin mot gula febern några biverkningar?

Allvarliga biverkningar av vaccinet är väldigt ovanligt men kan ske i enstaka fall, då kan det förekomma en allergisk reaktion eller som värst så kan man få en form av gula febern, men detta är då extremt sällsynt. Milda biverkningar såsom svullnad, rodnad och klåda runt injektionsområdet är vanliga.