fbpx

Hepatit A

Vuxen: ............... 500kr
Barn: .................. 400kr
Varaktighet: ...... 15min

Boka tid

Hepatit A sprids främst genom dålig hygien och är därför sällsynt i rikare länder. Denna sjukdom som även kallas för gulsot, är en virussjukdom som i huvudsak påverkar levern, vilket i sin tur leder till ett gulaktigt utseende på huden. För väldigt få personer som drabbas av smittan kan det leda till mer allvarliga leverskador men det är en ovanligare följd av sjukdomen.

Människor blir främst smittade genom mat och dryck som inte handskas med högre krav på renlighet som man kan hoppas på. Symptomen som kan förekomma för sjukdomen är kräkningar, illamående, trötthet och även feber. Majoriteten av människor som blir sjuka brukar tillfriskna helt.

När behövs hepatit A-vaccinering?

När man reser till många länder runt om i hela världen så rekommenderas vaccinering mot Hepatit A. Flertal länder i bland annat Asien, Afrika, Östeuropa och Sydamerika. Hepatit A vaccin är simpelt, om du tar en dos antingen en eller flera veckor innan utlandsresa räcker det för ett skydd upp till cirka ett år. Det är dock bra att tänka på att en andra dos kan ge skydd upp till 30 år. Men det är heller inget 100 procentigt skydd när man vaccinerar sig mot hepatit A, utan det kan fortfarande finnas en smittorisk, speciellt för känsligare individer.

Har vaccin mot hepatit A några biverkningar?

Såsom de flesta vaccinationer är biverkningarna för hepatit A vaccinet milda och förekommer i form av irritation, svullnad och ömhet kring injektionsområdet. Det är ovanligt att få illamående som biverkning men kan förekomma i enstaka fall. Allvarligare biverkningar än så är väldigt sällsynt.