fbpx

Herpes/Munsår

Vad är en herpes/munsår?

Munsår – eller förkylningssår – ger blåsor och sår vid munnen. Men munsåret beror inte på en förkylning utan på ett virus, herpes simplex. Det finns flera typer av herpesvirus och de kan leda till olika typer av sjukdomar. Herpes simplex virus typ 1 (HSV-1) kan ge munherpes och leder, normalt sett, inte till någon allvarlig sjukdom. De flesta vuxna svenskar har någon gång haft HSV-1, och vanligen blir man smittad någon gång i barn- eller ungdomen.  

Man skiljer på en akut form med svårare utslag och en mildare form som kan komma tillbaka flera gånger. 

Den akuta infektionen – förstagångsinfektionen – förlöper i de flesta fall (80–85 %) utan särskilda symtom så att man inte märker att man har haft en infektion. Hos 10–15 % finns det tydliga symtom och tecken, på fackspråk kallas ett sådant utbrott akut herpetisk gingivostomatit. Detta innebär att utslag kan förekomma på tandköttet (gingiva) och insidan av kinden (stoma betyder mun). 

Akut herpetisk gingivostomatit ses främst hos barn i åldrarna sex månader till fem år, men ibland också hos vuxna. 

Hos vuxna är numera typ 1 en vanlig orsak till herpes i underlivet som tidigare ansågs  orsakas enbart av herpes typ 2.

Pris: 300kr

Boka tid

Symtom

Symtomen är väldigt olika hos olika personer första gången man insjuknar i herpes. En del märker inga symtom alls. Andra får hög feber, smärta i munnen, ont i halsen och svullna lymfkörtlar. 

Efter förstagångsinfektionen stannar viruset kvar i kroppen i vilande form, detta i nervceller som i det här fallet försörjer läppar och munhålan (trigeminusnerven). Det tycks som om tillståndet hos många personer kan komma tillbaka igen vid bland annat feber, stress, solljus och menstruation. 

Vid återfall är besvären lindrigare. Vid utbrottet brukar man då ofta känna en pirrande och pulserande känsla i läpparna eller i huden runt.  Detta brukar följas av grupperade blåsor som efter ett par dagar utvecklas till sår på läppen. 

Orsak

Herpesinfektion sprider sig vid direkt kontakt med huden eller slemhinnorna av en infekterad person. Inkubationstiden är ofta tre till sex dagar, men kan ibland vara upp till två veckor. 

Munherpes smittar framför allt genom pussar och kyssar. Herpes i munnen kan smitta och orsaka herpes i underlivet vid munsex. 

De flesta vuxna svenska har haft herpes minst någon gång. Ju äldre man blir desto mer sällan brukar nya utbrott av herpes komma.