fbpx

Japansk Encefalit

Pris: .................. 1 360kr
Varaktighet: ...... 15min

Boka tid

Denna virusorsakade hjärnhinneinflammation, även kallad för japansk hjärnfeber, finns som mest i Sydostasien och har en hög dödlighet. Denna sjukdom sprids mellan både människor och djur genom myggor.

Insjuknar man kan symtomen för en allvarlig inflammation vara frossa, hög feber, förvirring och oro, svår huvudvärk och kramper. Om detta utvecklas kan det leda ofta till att man hamnar i koma. Det kan även förekomma kroniska besvär av sjukdomen såsom känslomässig instabilitet och dövhet.
Myggorna som sprider detta virus trivs bäst i en miljö bland grisar, just därför är landsbygden ett större riskområde. Inkubationstiden på japansk encefalit är mellan fem och tio dagar.

När behövs vaccinering mot japansk encefalit

Vaccinationen rekommenderas för barn från två månaders ålder och uppåt, även vuxna och äldre rekommenderas att ta vaccination mot japansk encefalit ifall man ska resa en längre period i riskområden. Ska man vistas i landsbygd eller där sjukdomen är väldigt smittsam rekommenderas vaccinationen även då.
Vaccinationen består av två doser med fyra veckors mellanrum för det bästa skyddet. För vuxna rekommenderas det även en tredje påfyllnadsdos som ska tas 12–24 månader efter den senaste dosen.

Har vaccin mot japansk encefalit några biverkningar?

Oftast behöver man inte ta vaccinet om man inte har planerat att vistas i Asiens landsbygd i längre än tre veckors tid. Biverkningarna för vaccinet är vanligtvis milda och går över inom några dagar. Det som kan förekomma är muskelsmärta, ömhet och svullnad runt injektionsområdet, även huvudvärk, illamående och trötthet är vanligt att uppleva. Det är väldigt ovanligt att det tillkommer några allvarliga biverkningar av vaccinationen.