fbpx

Kolera / ETEC

Pris: .................. 320kr/dos
Varaktighet: ...... 15min

Boka tid

För den som är välnärd och frisk i övrigt finns inga större risker för mer än några dagars intensiva toalettbesök. Vaccin mot ETEC är under utveckling, men det finns ännu inget som är helt färdigt, även om det bara är en tidsfråga. Vad gäller kolera så finns det däremot vaccin tillgängligt, som intas oralt och alltså innebär att man slipper sprutor. Den största faran med turistdiarré är normalt uttorkning.

När behövs koleravaccin?

Eftersom kolera är inte lika farligt på samma sätt som det var tidigare, så behöver man inte rekommendera vaccinet till de som tänker besöka ett land där det är vanligt med kolera. Men tänker man stanna en längre period så kan man ändå rekommendera vaccinet. Det kan även kännas bekvämt för turisten att ta vaccinet för att minimera risken av att få turistdiarré.

Vad är Dukoral?

Dukoral är den vanligaste vaccinet för koleran. Den intas oralt, minst en vecka innan resan. Man ska ta den 2 gånger med minst en vecka emellan första och andra sprutan. Denna dosering ger skydd i bara ett halvår. Vill man återaktivera skyddet måste man ta en ny dos. Vaccinet funkar genom att stimulera immunförsvaret i tarmen. Den kan ges till vuxna och barn från 2 år.

Har vaccin mot kolera några biverkningar?

Det är inte vanligt med biverkningar av vaccinet, men kan förekomma som vanligast i en mildare variant av turistdiarré och lite lättare magproblem som kan försvinna efter några dagar. Det är extremt ovanligt med starkare reaktioner än så.