Utlandsstudier

Om du ansökt till ett lärosäte utomlands är det möjligt att du kommer behöva uppvisa ett giltigt läkarintyg som försäkrar ditt lärosäte om att du är fullt frisk och kan ta på dig studier i den omfattning du ansökt om. Boka Läkarintyg Utlandsstudier i god tid.

Legehuset erbjuder prisgaranti på intyg och vaccin.
Välj din mottagning nedan. 

Läkarintyg Utlandsstudier

Om du planerar att studera utomlands kan det vara nödvändigt att skaffa ett läkarintyg. Många lärosäten kräver att internationella studenter kan visa upp ett intyg som bevisar att de är friska nog att klara av utbildningen och att de inte utgör en hälsorisk för andra studenter eller personal på skolan.

Läkarintyg för utlandsstudier är vanligtvis mer omfattande än intyg för andra ändamål. Det är viktigt att intyget utfärdas av en läkare som är väl förtrogen med kraven för att studera utomlands, och som kan bedöma om du är frisk nog för att klara av det.

När du söker ett läkarintyg för utlandsstudier kan du förvänta dig att genomgå en grundlig hälsoundersökning. Undersökningen kan inkludera en fysisk undersökning, en synundersökning, ett urinprov, en blodtrycksmätning, en pulsmätning och ibland även en EKG-undersökning.

Det är viktigt att komma ihåg att kraven för läkarintyg för utlandsstudier kan variera beroende på vilket land eller vilket universitet du ska studera vid. Det kan därför vara en bra idé att kontakta skolan och ta reda på vilka specifika krav de har innan du bokar din tid för hälsoundersökningen.

På våra mottagningar i Stockholm (Kista, Hammarby Sjöstad och Tyresö), Göteborg, Partille, Linköping och Örebro erbjuder vi läkarintyg för utlandsstudier till konkurrenskraftiga priser. Vi garanterar att vi kan erbjuda marknadens bästa pris på läkarintyg, och om du hittar ett lägre pris hos en annan privat vårdgivare så matchar vi det priset.

Så om du planerar att studera utomlands och behöver ett läkarintyg, boka din tid hos oss idag så hjälper vi dig att säkerställa att du uppfyller kraven och kan börja din utbildning utan bekymmer.

Vanliga frågor

Vanliga frågor och svar kopplade till läkarintyg utlandsstudier

Vid utlandsstudier är det vanligt att lärosätet du blivit antagen till kräver ett läkarintyg för att du ska få påbörja dina studier.

Besök lärosätets hemsida. Det finns vanligtvis en genomförlig utläggning för vad som gäller för dig som är ny student vid lärosätet. Där bör du kunna hitta ett underlag för vad som gäller angående läkarintyg och vad lärosätet vill ha styrkt i din hälsa.

Vid ett läkarintyg för utlandsstudier kan det vara så att lärosätet vill se att du blivit fullt vaccinerad. Ta därför med dig samtliga underlag som redovisar dina tidigare vaccinationer. Det kan vara grundvaccination, vilket du hittar i din offentliga journal, eller andra vaccinationer som du tagit hos privata vårdgivare. Se efter med den vårdgivare du besökt om du kan få en kvittens för de vaccin du tagit.

Det skiljer sig mellan olika lärosäten och det är därför viktigt att du på egen hand tar fram det underlag som lärosätet bestäm ska utgöra mallen för läkarintyget. Vissa lärosäten vill exempelvis ha intygat att den antagne inte har tuberkulos, vilket kräver en lungröntgen. Andra lärosäten kräver inte det. Läs igenom underlaget noggrant.

Om du anser att det är otydligt eller inte har tid att lusläsa dokumenten hjälper vi dig självklart att tyda kriterierna vid ett inledande möte på kliniken eller via vår mejl [email protected].

Fråga ditt lärosäte hur ofta du behöver uppvisa ett giltigt läkarintyg. Olika lärosäten har olika regler kring detta. 

För ett läkarintyg utlandsstudier kommer du  genomföra en allmän undersökning. 

Vår personal utgår, utöver det allmänna, ifrån det underlag din arrangör tagit fram. 

Vill du ha hjälp?

Kontakta oss gärna via hemsidan eller
ring oss på 010-550 26 00 för att veta mer om vaccination mot TBE eller andra vaccinationer.