fbpx

Malaria

Pris: .................... 140kr
Varaktighet: ...... 15min

Boka tid

Malaria smittas genom myggor och kan vara en livshotande sjukdom. Det är parasiter som förs över från myggorna in till blodet på människor och skapa allvarliga problem. Symtomen är huvudvärk, feber, illamående, kräkningar, frossa, diarréer och svettningar. Dessa kommer ganska snabbt efter att man blivit smittad.

Inkubationstiden med malaria är ungefär en till fyra veckor, dock kan det även vara möjligt att sjukdomen bryter ut efter flera år. Även fast det finns läkemedel som förebygger malaria så är det viktigt att hålla sig borta från myggor med exempelvis myggmedel. Smittan förkommer främst i tropiska länder.

När behövs malariaprofylax?

Området du ska resa till eller resetiden kan avgöra vilka malariatabletter du bör ta. Det finns nämligen olika tabletter, därför är det även viktigt att man i god tid kollar upp vilka som behövs vid utlandsresa. Vissa tabletter ska tas ungefär 1–3 veckor innan resan, sedan bör de tas regelbundet när man väl är utomlands.
Både barn och vuxna kan ta tabletterna, dock är det åldern och vikten på barnet som avgör hur stor mängd av läkemedlet som behövs.

Har malariaprofylax några biverkningar?

Det är väldigt viktigt att följa instruktionerna noga för malariaprofylax då en överdosering kan ge allvarlig sjukdom. Beroende på vilken typ av malariatabletter man tar så varierar biverkningarna. Vanligtvis handlar det om yrsel, illamående och huvudvärk.