fbpx

Mässling (MPR)

Pris: .................... 510kr
Varaktighet: ...... 15min

Boka tid

Mpr-vaccin, även kallad för MMR på engelska, är ett vaccin som skyddar mot tre sjukdomar vilket är mässling, påssjuka och röda hund. I vaccinationsprogrammet ingår MPRvaccinationen vilket betyder att de flesta barn i Sverige skall kunna vaccinerats mot de sjukdomarna, det är dock ovanliga sjukdomar i Sverige trots att det kan förekomma ibland, dessa tre sjukdomar anses väldigt allvarliga att de måste anmälas om man själv eller ens barn bär på sjukdomarna. 

Trots att sjukdomarna inte förekommer så ofta i Sverige så är det ganska vanligt runt om i världen. Sjukdomarna kallas för barnsjukdomar just för att det är barn som skulle drabbas av de mest, för att det ska vara klart (grundad på teorier kan man drabbas av mässling flera gånger men det är väldigt ovanligt att det händer). Man kallar det för barnsjukdomar eftersom symtomen blir mycket värre om man som vuxen drabbas av det. Där kan MPR-vaccination vara en väldigt bra idé, för de personer som inte har vaccinerats mot de sjukdomarna när man har varit barn.

Har vaccin mot mässling några biverkningar?

Biverkningen av MPR-vaccin som är vanligt är bland annat feber under de veckorna man har gjort vaccineringen. Det något som inte känns behagligt men det är inte heller något som är farligt. Den risken som kan vara bland de farligaste vid den vaccineringen är hjärnhinneinflammation, som är ytterst ovanligt, men däremot kan det vara större risk att drabbas av hjärnhinneinflammation från mässlingen eller påssjuka. Just därför är vaccineringen ett tryggare val. 

Sedan 1998 har det funnits en motsättning runt vaccinering som tillhör det som har angivits att vaccineringen med MPR kan orsaka autism för små barn, Efter att ha undersökts har det senare visat sig att det kan innehålla massvis med oäkta data. Och efter det har det skett många undersökningar och det har då visat sig att det finns inga som helst som stödjer att vaccineringen skulle orsaka autism. Konflikten ledde till att en del föräldrar, särskilt i Storbritannien men även USA valde att slippa vaccineringen för sina barn och detta har lett till att utbrottet av mässling och påssjuka blivit mycket mer vanligare – och den ökade smittspridningen som har drabbat barn hårt och även lett till dödsfall.