fbpx

Nagelinfektion

Vad är nagelbandsinfektion?

En nagelbandsinfektion, eller på fackspråk paronyki, är en inflammation eller infektion i mjukvävnaden runt en fingernagel. Tillståndet förekommer i en akut och en kronisk form. Den här artikeln handlar om den akuta formen som varar mindre än sex veckor, och som oftast beror på en infektion med bakterier.  

Nagelbandsinfektion är vanligt och förekommer i alla åldrar, även hos spädbarn. 

Pris: 300kr

Symtom

Boka tid

Vanliga symtom är smärta, ömhet och svullnad i huden strax bredvid nageln. Det angripna området är rött och svullet och hos vissa har det bildats var under huden som ser ut som en vit-gulaktig förändring under huden. Om infektionen inte behandlas kan den sprida sig till nagelrotsområdet. Infektionen kan i sällsynta fall breda ut sig under nageln till den andra sidan och resultera i infektion i nagelvallarna på båda sidor av nageln. I mycket sällsynta fall kan infektionen sprida sig upp över hela fingret i underhuden, och nageln kan lyftas upp av underliggande var.

Orsak

Ofta beror tillståndet på en mindre skada som förstör den fysiska barriären mellan nageln och omgivande hud. Det handlar framför allt om sådant som nagelbitning, fingersugning, manikyr eller konstgjorda naglar. Bakterier kan då tränga in under nagelbandet, föröka sig och ger upphov till en infektion.  

I ovanliga fall beror en akut nagelbandsinflammation på läkemedel som används för att bekämpa cancer eller reumatisk sjukdom.