Lunch promenad

Promenad på lunchen – 5 skäl till varför det är en bra idé

Att vara ute och röra på sig är något som kan tas för givet. Vi missbedömer gärna hur länge vi sitter stilla framför datorn, tv:n, i bilen eller på bussen. Vi sitter mer än vad mänskligheten någonsin gjort. Stillasittandet påverkar kroppen, ofta negativt. Människan behöver rörelse för att hålla sig frisk och på gott humör.

En promenad ökar antalet steg per dag

Promenader kännetecknas av att de är en lågintensiv träningsform. En långsam promenad kan ge läge för reflektion och lugn medans en rask promenad kan ge läge för att skaka av sig överskottsenergin man samlat på sig under dagen.

När vi går mellan skrivbordet och kaffemaskinen på jobbet anses det vara steg med mindre intensitet.  Steg med intensitet är steg vi tar när vi är ute och promenerar och syftet är att genomföra en fysisk aktivitet. Att ta en promenad under lunchen ökar antalet steg med intensitet vi tar under dagen.

Att ta 1000 steg med intensitet steg gör alltså stor skillnad gentemot 1000 steg mellan kaffemaskinen och skrivbordet.

Bättre matsmältning

Att promenera innan maten gör att kroppen bättre kan bryta ned den mat du äter efter ett träningspass. Det är även bra för fettförbränningen att ta en promenad på fastande mage. Att promenera efter maten är inte optimalt för matsmältningen. Kroppen behöver tid för att smälta mat.

Vänta upp till en timma innan du promenerar efter matintag.

Med en promenad uppnår ett träningsmål – utan att det tar tid från vardagen

Folkhälsomyndigheten har som stående rekommendation att vuxna bör vara fysiskt aktiva mellan 150–300 minuter i veckan på måttlig nivå alternativt 75 – 150 minuter på hög intensitet. Genom att promenera 30 minuter per dag under lunchen får du ihop 150 minuter fysisk aktivitet under måndag till fredag – utan att det påverkar ditt övriga schema.

Lunchtimmen är där för återhämtning. Ta vara på den.

Promenad gör att du blir piggare och får mer fokus

Förmiddagen kan kännas tung, särskilt nu när hösten är annalkande. Vi lämnar barn, pendlar, köar i trafiken, och tillsammans kan det upplevas som traggligt. Som tur är så är dagarna längre än förmiddagarna och vi kan enkelt komma till liv igen.

Lunchpromenaden är ett utmärkt tillfälle att komma bort från kontoret och få frisk luft inför eftermiddagen. Forskning har visat att en promenad utomhus under arbetsdagen gör att arbetsdagen upplevs mer lättsam.

Vi får alltså mer energi och lust genom att ta en välförtjänt paus.

Promenader är ett utmärkt sätt att stärka hjärt- och kärl hälsa

Hjärt- och kärl hälsa är viktigt för hela befolkningen. Måttlig fysisk aktivitet, exempelvis en 30 minuters promenad under lunchen, har visat sig minska risken för hjärt- och kärlproblem avsevärt. Om du redan har erfarit någon form av hjärt- och kärlproblematik är promenad även ett utmärkt sätt att återhämta sig på.

Den 29e september är det internationella hjärtdagen. På Legehuset kan du komma in och undersöka hur ditt hjärta mår och ta reda på eventuella fel innan det blir allvarligt.

Kontakta oss så berättar vi mer.