Bältros är en sjukdom som ofta är förknippad med en hel del missuppfattningar. I denna artikel kommer vi att reda ut fem vanliga myter om bältros och ge dig fakta som hjälper dig att förstå sjukdomen bättre.
Myt 1: Bältros är smittsamt
En av de mest spridda myterna om bältros är att sjukdomen är smittsam. Sanningen är att bältros i sig inte är smittsamt. Däremot kan viruset som orsakar bältros, varicella-zoster, smitta personer som inte tidigare haft vattkoppor eller blivit vaccinerade mot sjukdomen. Smittan sker då genom kontakt med vätska från blåsorna som sjukdomen ger upphov till. En person som smittas på detta sätt kommer att utveckla vattkoppor och inte bältros.
Myt 2: Bältros är en lindrig sjukdom
Många tror att bältros är en lindrig sjukdom som inte kräver någon särskild behandling. Sanningen är att bältros kan vara mycket smärtsamt och i vissa fall leda till allvarliga komplikationer. Bältros orsakar ofta hudutslag och blåsor, och kan ge upphov till en intensiv smärta som kallas postherpetisk neuralgi. Även om de flesta drabbade återhämtar sig helt inom några veckor kan vissa uppleva långvariga och till och med permanenta komplikationer, såsom nervskador, synproblem eller hudinfektioner.
Myt 3: Bältros kan bara drabba äldre personer
Bältros och ålder
Det är sant att bältros oftare drabbar äldre personer, men sjukdomen kan också drabba yngre individer. Bältros förekommer oftare hos personer över 50 år på grund av att immunförsvaret försvagas med åldern. Detta ökar risken för att varicella-zoster-viruset återaktiveras och orsakar bältros. Dock kan även personer i yngre åldrar drabbas, särskilt om de har nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandlingar som påverkar immunsystemet, såsom kemoterapi eller långvarig användning av kortison.
Myt 4: Det finns inget sätt att förebygga bältros
Vaccination mot bältros
En annan myt om bältros är att det inte finns något sätt att förebygga sjukdomen. Sanningen är att det finns vaccin som kan minska risken för att drabbas av bältros och dess komplikationer. Vaccination rekommenderas särskilt för personer över 50 år eller för dem som löper större risk att drabbas av allvarliga komplikationer på grund av sjukdom eller behandlingar. Du kan läsa mer och boka en bältros vaccination här.
Myt 5: Bältros kan inte behandlas
Behandling av bältros
Det är en vanlig missuppfattning att bältros inte kan behandlas. Även om det inte finns någon botemedel mot själva viruset, finns det behandlingar som kan lindra symptomen och påskynda återhämtningen. Antivirala läkemedel kan förkorta sjukdomsförloppet och minska risken för komplikationer om de tas tidigt i sjukdomsförloppet. Smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel kan också hjälpa till att lindra smärta och obehag. Det är viktigt att söka vård om du misstänker att du har bältros, så att du kan få rätt behandling så snart som möjligt.
Vaccinera dig mot bältros hos Legehuset
För personer över 50 år är det särskilt viktigt att skydda sig mot allvarliga sjukdomar och komplikationer, och bältros är en av dessa sjukdomar. Bältrosvaccin minskar risken att drabbas av bältros och dess komplikationer, och är därför en god investering i din hälsa.
Legehuset erbjuder vaccin mot bältros på samtliga kliniker. Vi har kliniker i Stockholm (Tyresö Centrum, Kista Galleria samt Hammarby Sjöstad), Göteborg (Nordstan & Partille), Linköping och i Örebro. Samtliga vaccin omfattas av vår prisgaranti, vilket innebär att vi alltid matchar det billigare priset* för att erbjuda dig bästa möjliga deal.
Tveka inte att vända dig till oss för att vaccinera dig mot bältros och skydda dig mot sjukdomen och dess potentiella komplikationer.
*Gäller endast ordinarie priser på vaccin hos privata vårdgivare.
Slutsats
Det är viktigt att känna till fakta om bältros och inte låta myter och missuppfattningar påverka hur man hanterar sjukdomen. Bältros kan drabba både unga och äldre personer, och det finns behandlingar som kan lindra symptomen och minska risken för komplikationer. Att informera sig om sjukdomen och vidta åtgärder för att förebygga och behandla den kan bidra till en bättre hälsa och livskvalitet.