Humant papillomvirus (HPV) är en virusfamilj som tillsammans utgör runt 200 olika virus. Vissa former av HPV kan leda till allvarliga cellförändringar som föranleder olika typer av cancer. Hos kvinnor är den vanligaste cancertypen livmoderhalscancer, men virusen kan även föranleda andra typer av cancer.
Det finns idag inget botemedel mot HPV virus. Vanligast är att kroppen själv läker ut infektionen och återhämtar sig. För att skydda sig i förebyggande syfte behöver du ta ett HPV-vaccin.
HPV – virus smittar endast kvinnor
HPV kan infektera alla kön. Faktum är att 80% av den sexuellt aktiva befolkningen i världen någon gång haft en HPV- infektion.
HPV -virus smittar endast genom samlag
Det här stämmer inte. HPV smittar genom olika sätt. Möjliga infektionskanaler är:
- Sexuellt samlag: genitalt, analt eller oralt
- Hudkontakt
- Genom slemhinnekontakt
HPV kan bara bli farligt för kvinnor
HPV familjen består av runt 200 virus. Flera av dessa virus kan kroppen själv läka ut. Däremot finns det vissa av HPV-infektionerna som kan leda till vidare allvarlig sjukdom. Möjliga sjukdomar som HPV kan föranleda:
- Analcancer
- Kondylom (Könsvårtor)
- Livmoderhalscancer
- Vaginalcancer
- Vulvacancer
Män kan inte få cancerformer som utvecklas inom det kvinnliga könsorganet. Analcancer är en risk för män och kvinnor.
Jag behöver bara skydda mig mot HPV om jag har samlag med många personer
I Sverige rekommenderas alla kvinnor mellan 23 och 49 år att genomföra cellprovtagning eftersom risken att man bär på ett HPV-virus är mycket högt om man har ett sexuellt aktivt liv. Att risken för att infekteras ökar ju fler sexpartners man har är sant, men eftersom HPV smittar så många som det gör rekommenderas cellprovtagning för alla kvinnor mellan 23 och 49 år. Regelbunden provtagning beräknas kunna förhindra 60% av dödsfallen som orsakas av livmoderhalscancer.
HPV virus kan ligga latent i kroppen under flera år
Det finns HPV-infektioner som inte märks av, men som ändå tar fäste i kroppen. HPV kan ligga vilande i kroppen och bli aktivt även när du inte är sexuellt aktiv eller varit det under en längre tid. Det är därför mycket viktigt för kvinnor att genomföra de regelbundna provtagningarna på vart tredje eller vart sjunde år beroende på hur gammal du är.
För närvarande finns det inget test som kan upptäcka HPV i kroppen hos män.
HPV går inte att förebygga
HPV kan förebyggas genom att använda skydd vid sexuellt samlag eller genom vaccinering.
Kondom ger inte ett fullt skydd mot någon sexuellt överförbar sjukdom men är ett tillräckligt starkt skydd för att kraftigt minska risken att bli infekterad av ett HPV- virus.
För att få ett fullgott skydd behöver du ta vaccin mot HPV. Läs mer om det här.
Legehuset och HPV-vaccin
HPV är idag den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen i Sverige. På Legehuset erbjuder vi HPV vaccin på samtliga kliniker.
Besök Legehuset
Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.