Internationella blodgivardagen

6 sätt som blod fungerar i kroppen

Idag, den 14/6, är det internationella blodgivardagen. Dagen är instiftad utav Världshälsoorganisationen. Att donera blod är ett frivilligt och oavlönat initativ som människor världen runt gör regelbundet. Därför syftar dagen till att tacka dessa anonyma hjältar.

Syresättning

Blodet transporterar syre i kroppen. Lungorna andas in syre och andas sedan ut koldioxid. Blodet transporterar däreftedr syret från lungorna till cellerna. När syret hamnat i cellerna tas koldioxid upp av blodet och tranporteras till lungorna och där andas ut.

Näring och blod

Blodet ser till att kroppens celler får den näring de behöver. Näring bryts först ned till glukos och sedan tas glukoset upp i blodomloppet. Näringen transporteras sedan till kroppens vävnader.

Immunförsvaret och blod

Immunförsvaret utgörs av ett samspel i kroppen mellan organ, blod och kroppsvätskor. Även blodet har en roll i immunförsvaret. Blodet transporterar vita blodkroppar. De vita blodkropparna är således kroppens försvar och reparation mot inflammationer.

Blod och hormoner

Blodet transporterar ett urval av olika fetter, proteiner och andra byggstenar i kroppen. En av dessa är hormoner och andra så kallade signalämnen. Hormoner och andra signalämnen transporteras fritt i blodomloppet. Oftast är de fästa till proteiner eller fetter som säkerställer att hormonet kommer till rätt plats i kroppen.

Kroppstemperatur och blod

Kroppen håller en konstant temperatur på ca 37 C genom termoreglering. Blodkärlen kan bli större (vasodilatation) eller mindre (vasokonstriktion). Detta sker för att avlägsna värme eller för att hålla kvar värmen, respektive.

Blod och koaguliation

Koagulering är när blodet samlas kring ett öppet sår och hindrar blödningen. När blodet koaguleras drar blodkärlen ihop sig och stoppar blodflödet. Sedan arbetar blodplättar för att stoppa blodflödet genom att bygga en barriär. Slutligen när barriären formats kan koaguleringen fullbordas genom en sårskorpa. Sårskorpan produceras av ett fibrinnät och under skorpan läks såret via vita blodkroppar.

Besök oss och ta reda på mer om ditt blod

På Legehuset fascineras vi av blodet och dess varierade funktioner. Blodhälsa är viktigt. Som vårdgivare ser vi mervärdet i att studera blod och dess roll i individens hälsa och hälsofrämjande. Blod är en av de tydligaste indikatorerna för hälsa och ohälsa.

Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.