World Water Day

7 hälsoeffekter vatten ger dig!

Idag är det World Water Day! En FN-dag som uppmärksammas sedan 1993. Dagens syfte är att upplysa om vatten,  i alla dess former, runt om i världen. Varje år har ett speciellt tema och i år är temat grundvatten. 

I Sverige är 25 % av dricksvattnet renat grundvatten. Men det finns områden i världen som har brist på grundvatten – ett allvarligt problem som behöver uppmärksammas. 

Ta en löptur och löp längan ut för World Water Day! Läs mer om #WorldWaterRun här.

Vatten är nyttigt. Till och med väldigt nyttigt! Här är 7 hälsoeffekter som vatten ger oss!

 1. Vatten mjukar upp dina leder
  Brosk innehåller upp till 80% vatten. Regelbundet intag av vatten kan minska risken för ledont och hjälper dig att känna dig mjuk och skön i kroppen.
 1. Vatten återfuktar ditt svalg
  Saliv behövs för att återfukta munnen. Visste du att saliv också hjälper med matsmältningen och förhindrar karies? 
 1. Vatten syresätter din kropp
  Vatten är syrebärande. Vårt blod är 90% vatten och blodet syresätter kroppen. Syresättningen av blodet hjälper också immunförsvaret att fungera som det ska – vatten håller dig frisk!
 1. Vatten återfuktar din hy
  Vatten hjälper kroppen att återfukta din hy. Glöm inte att även återfukta med hudkräm och skydda huden med solkräm i sommar!
 1. Vatten är ett måste för din tarmhälsa
  Tarmsystemet behöver vatten så att kroppen kan ta upp näringen från maten du äter. 
 1. Vatten stärker andningssystemet
  Att vara uttorkad kan förvärra astma och andra luftvägssjukdomar. Ett regelbundet vattenintag är därför viktigt för att förebygga risken för luftvägssjukdomar. 
 1. Vatten hjälper din kropp att filtrera
  Vatten tillför viktiga ämnen till njurarna så att de ska fortsätta rengöra kroppen från restprodukter från mat och annat, exempelvis alkohol! Varannan vatten.

Sammanfattningsvis, vatten är det viktigaste vi har. Inte bara för vår hälsa, men även planetens. Du kan läsa mer om World Water Day här och om du är nyfiken kring svenskt dricksvatten kan du läsa mer här.