Bältros 3

Bältros – Lär dig mer sjukdomen

Vad är bältros?

Bältros är en sjukdom som orsakas av viruset Varicella Zoster, samma virus som orsakar vattkoppor. Viruset kan ligga kvar i kroppen efter en vattkoppsinfektion och kan aktiveras igen senare i livet, vilket orsakar bältros. Risken för att utveckla sjukdomen ökar med åldern och bältros är ofta associerat med ålderdom. Det är faktiskt möjligt att drabbas av sjukdomen långt innan man anses vara äldre.

Kan jag drabbas av bältros?

Alla kan drabbas av sjukdomen förutom personer som aldrig har haft vattkoppor. Viruset sprids inte under en pågående vattkoppsinfektion utan det är det vilande viruset från en tidigare vattkoppsinfektion som orsakar bältrosutbrottet.

Sjukdomen är vanligtvis mildare och kortvarigare hos yngre personer jämfört med äldre personer, där smärtan kan bli mycket svår och långvarig.

Vilka är symptomen vid bältros?

Om du misstänker att du har sjukdomen bör du leta efter följande symptom:

  • Brännande känsla under huden
  • Känslighet för beröring
  • Trötthet
  • Yrsel
  • Huvudvärk

Dessa är de tidiga symptomen. Vanligtvis är det lättare att identifiera sjukdomen från blåsorna som dyker upp ungefär 1-3 dagar efter de första symptomen visat sig. Blåsorna följer kroppens linjer och liknar ett bälte, vilket gav sjukdomen dess namn.

Vad kostar bältros vaccinet?

Priset för bältrosvaccinet (Shingrix) är 2345 kronor per dos.

Tidigare fanns det ett billigare vaccin tillgängligt (Zostavax), men det vaccin som erbjuds idag har en mycket högre skyddseffekt och ger ett starkare skydd mot bältros. Legehuset erbjuder enbart det nya vaccinet på grund av dess höga skyddseffekt. Vaccinet ger för närvarande ett skydd på 91% mot sjukdomen, vilket anses vara mycket högt.

Förebyggande åtgärder mot bältros

Det är nästan omöjligt att förebygga bältros eftersom nästan 98% av svenskarna har haft vattkoppor någon gång i livet. Om du har haft vattkoppor tidigare bär du viruset och kan därför inte förhindra smittspridningen. Vaccinering är det enda effektiva sättet att förebygga sjukdomen och ger ett gediget skydd. Om sjukdomen trots allt bryter ut efter vaccineringen ger det ett gott skydd mot allvarlig sjukdom. Personer som aldrig har haft vattkoppor kan vaccinera sig för att förebygga sjukdomen. Detta rekommenderas särskilt för personer över 50 år och personer med nedsatt immunförsvar.

Legehuset och bältros vaccin

Legehuset har både vattkoppor vaccin och bältros vaccin på alla mottagningar. Vi strävar efter att erbjuda prisvärd vård till allmänheten och har därför infört en prisgaranti på alla våra vaccin och läkarintyg. Vi matchar alla lägre priser som du hittar på ordinarie pris för vaccin eller läkarintyg.

Du kan vaccinera dig på våra mottagningar i Stockholm, Göteborg, Linköping och Örebro. I Stockholm finns Legehuset i Tyresö, Kista och Hammarby Sjöstad. I Göteborg har Legehuset kliniker på Heden, Nordstan och i Partille.