Bältros

Skyddar vaccin mot bältros?

Bältros är en virusinfektion som drabbar kroppens nervsystem. Viruset orsakar smärtsamma utslag som formar ett mönster av ett bälte på kroppen och därav namnet.

Bältros är vanligast hos personer över 50 år. Viruset som orsakar bältros, varicella-zoster-viruset, är samma virus som orsakar vattkoppor. Efter att en person återhämtat sig från vattkoppor förblir viruset vilande i kroppen. Man vet fortfarande inte varför viruset kan återaktiveras och orsaka bältros. Legehuset går igenom hur du skyddar dig mot helveteselden.

Symptom

Bältros börjar vanligtvis med smärta, klåda eller stickningar i ett ansikte eller kroppsområde. Detta följs av ett smärtsamt utslag av små, röda blåsor. Blåsorna förvandlas så småningom till sårskorpor. Utslagen varar vanligtvis i 2–4 veckor. I sällsynta fall kan smärtan vara i månader eller till och med år efter att utslagen har försvunnit.

Behandling

Det finns inget botemedel mot bältros, men det vaccin skyddar. Det finns även antivirala behandlingar som kan hjälpa till att lindra smärtan och förkorta utslagens varaktighet. Dessa inkluderar även smärtstillande läkemedel och kylande kompresser. Om du har bältros är det viktigt att hålla utslagen rena och torra för att förhindra att viruset sprids till andra i din närhet.

Bältros i Sverige – viktigt att fler skyddar sig med vaccin

Varje år drabbas ungefär 30.000 svenskar av bältros. Eftersom sjukdomen är så pass vanlig har det varit aktuellt att inkludera vaccinet i ett statligt vaccinationsprogram, men än har inget beslut tagits kring detta. Av de som smittas, ungefär 1 av 4 svenskar under sin livstid, är två tredjedelar över 50 år gamla.

Eftersom sjukdomen är så pass ovanlig för människor under 50 år rekommenderas vaccinet först efter det att du fyllt 50 år.  

Vaccin mot bältros skyddar dig

Bältrosvaccinet är ett säkert och effektivt sätt att förhindra viruset som orsakar bältros. Vaccinet består av ett antigen och adjuvans till skillnad från Zostavax, det äldre vaccinet, som är tillverkat av en försvagad form av viruset. Bältrosvaccinet rekommenderas för personer som är 50 år och äldre. Vaccinet (Shingrix) ges i två injektioner med två månaders mellanrum och det ges intramuskulärt. Vaccinet ger ett fullgott skydd och i studier har det visat sig att det reducerar antalet fall av bältros med 90% i samtliga åldersgrupper.

Kom in till oss idag så hjälper vi dig med skydd mot bältros. Vi erbjuder Bältros vaccin på samtliga kliniker och även på våra mobila enheter.

Besök Legehuset

Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.