Intresset för bältros vaccin ökar ju fler som hör om det nya och mer anpassade vaccinet. Legehuset går igenom hur du kan förebygga sjukdomen helt och hållet.
Vad är bältros?
Bältros är en virusinfektion orsakad av ett virus som heter Varicella zostervirus. Infektion drabbar nervsystemet och smärtan som uppstår som resultat av detta kan upplevas intensiv.
Bältros brukar oftast märkas av att du känner en ihärdig smärta. Inledningsvis kan smärtan förväxlas med träningsvärk eller ledont för att sedan stiga i intensitet. Infektionen leder i de flesta fall till utslag och blåsor som upplevs som smärtfulla. Blåsorna brukar inte vara i mer än 2-3 veckor och torkar ut av sig själva.
Eftersom viruset lägger sig i nervsystemet kan smärtan fortsätta långt efter att blåsorna har läkt.
Så känner du igen symtomen
De första symtomen kan börja som en brännande känsla under huden alternativt ett pirr som du inte kan förklarar. Området kan även upplevas känsligt för beröring. Utöver detta kan du uppleva feber, yrsel samt en allmän sjukdomskänsla lägga sig över kroppen.
Om du har en förhöjd risk att utveckla bältros bör du vara uppmärksam på dessa symptom:
- Hudutslag som är smärtsamma och karaktäriseras av en brännande känsla.
- Blåsor. Ofta vätskefyllda – låt blåsorna torka av sig självt.
- Huvudvärk, yrsel och allmän sjukdomskänsla.
- Känslig för beröring av huden.
Om du misstänker att du utvecklat bältros bör du ta kontakt med vården så fort som möjligt. Ju tidigare behandling mot bältros sätts igång, desto större är chansen att smärtan inte blir långvarig. Infektionen behandlas oftast med antiinflammatoriska medel och du kan även få smärtstillande för att underlätta smärtan som infektion ger.
Om du är över 50 år kan läkaren ordinera antivirala läkemedel för att hämma virusets framfart i kroppen. Antivirala läkemedel hjälper endast mot bältros om du påbörjar behandling direkt efter att du märkt av de första symptomen. Läs mer om symtom och behandling här.
Hur skyddar jag mig mot bältros?
För många är bältros en återkommande infektion som kan drabba en värre än gången innan. Många känner en hopplöshet inför sjukdomen när den blir återkommande. För många har det första framtagna vaccinet varit behjälpligt, men eftersom vaccinet inte kan tas med ett nedsatt immunförsvar har dessa grupper inte kunnat skydda sig med hjälp av vaccinet. Detta vaccin, kallat Zostavax, ges med ett tillfälle.
Vilket vaccin är bäst?
Idag finns två vaccin. Det andra, nyare, vaccinet ger ett starkare skydd än ovanstående. Vaccinet heter Shingrix och till skillnad från Zostavax kan Shingrix även ges till människor med ett nedsatt immunförsvar. Shingrix ges under två tillfällen och ger även ett starkare skydd än Zostavax.
Så kan du lindra bältros
Blåsorna leder ofta till en jobbig klåda. För att lindra klådan kan du:
Badda blåsorna med en badsvamp och något svalare vatten.
- Badda med alsolllösning eller alsolsprit.
- Smörja in med kylbalsam.
- Helst ska du undvika salvor och krämer innehållande kortisol eftersom det kan leda till bakterieinfektioner i blåsorna.