Bältros - varför gör det så ont

Varför gör bältros så ont?

Vad är bältros?

Bältros, även känt som herpes zoster, är en sjukdom som orsakas av varicella-zoster-viruset, samma virus som orsakar vattkoppor.

Ursprung och aktivering av bältros

När du får vattkoppor, försvinner inte viruset helt efter att symtomen har försvunnit. Istället går viruset i viloläge i kroppens nervceller. Viruset kan bli aktivt igen flera år senare, vilket resulterar i bältros.

Symptom

Sjukdomen kännetecknas av ett smärtsamt utslag som vanligtvis utvecklas på ena sidan av kroppen. De första symptomen kan inkludera huvudvärk, ljuskänslighet eller en brännande smärta på huden. Efter några dagar utvecklas ett rött, kliande utslag som snart blir till blåsor. Det mest framträdande symptomet är dock den intensiva smärtan som ofta beskrivs som brännande, stickande eller pulserande.

Att förstå bältrossmärta

Bältros är så smärtsamt eftersom det orsakar inflammation i nerverna. När varicella-zoster-viruset aktiveras, infekterar det nervcellerna och orsakar inflammation. Detta leder till stark smärta som varar även efter att utslagen har läkt.

Diagnos och behandling

Sjukdomen kan diagnostiseras genom en fysisk undersökning och eventuellt ett blodprov. Behandlingen kan inkludera antivirala läkemedel för att minska svårighetsgraden och varaktigheten av bältros samt smärtlindring för att hantera smärtan.

Förebyggande av bältros

Det finns vaccin som kan hjälpa till att förebygga sjukdomen eller minska svårighetsgraden om du får det. Att upprätthålla en hälsosam livsstil kan också hjälpa till att stärka immunförsvaret och minska risken för att utveckla bältros.

Slutsats

Bältros är en smärtsam sjukdom som kan orsaka långvarigt obehag och påverka livskvaliteten negativt. Men med rätt diagnos och behandling kan symtomen hanteras och smärtan lindras. Vaccination och en hälsosam livsstil kan också hjälpa till att minska risken för att utveckla sjukdomen.

Vaccinera dig hos Legehuset

Just här spelar Legehuset en viktig roll. Som en komplett hälsomottagning är Legehusets mål att erbjuda landets tryggaste vård med stort fokus på preventiv vård, inklusive bältrosvaccination. Alla konsultationer sker i samråd med läkare, vilket innebär att du får bästa möjliga vård. Legehuset har som mål att erbjuda landets lägsta priser på vårdtjänster som vaccination, läkarintyg, hälsokontroller och provtagning, med en prisgaranti mot andra privata vårdgivare på vaccination och läkarintyg. Vi finns i Stockholm, Göteborg, Partille, Örebro och Linköping. Om du vill boka din bältros vaccination hos Legehuset, klicka här. Kundtjänst finns tillgänglig på 010-550 26 00 för alla dina frågor och funderingar.