Vad är bältros?
Bältros är en virussjukdom som orsakas av viruset Varicella Zoster, samma virus som orsakar vattkoppor. Efter en vattkoppor diagnos ligger viruset kvar i kroppen och återaktiveras vid de fall som sjukdomenbryter ut. Om du har ett försvagat immunförsvar finns det risk för att bältros enklare bryter. Särskilt äldre drabbas av bältros och vaccin rekommenderas till personer över 50 år. Under vintern är det enklare att insjukna då kroppen utsätts för virus, det kyliga vädret, samt att underliggande sjukdomar kan ge skov under vintertid på grund av miljön vilket kan öka risken för ett skov av sjukdomen. Det enda sättet att förebygga sjukdomen är genom vaccin.
Sjukdomsförloppet brukar leda till symtom som att man känner en ömhet eller brännande smärta under huden innan det att blåsorna framträder. När blåsorna framträder är de vätskefyllda för att sedan torka ut och bli skorpor som sedan försvinner efter mellan 2–4 veckor. En femtedel av de som drabbas av bältros utvecklar komplikationer. Läs mer om sjukdomen i vår artikel här.
Är sjukdomen vanligare på vintern?
Viruset sprids inte under vintern som exempelvis influensaviruset. Däremot så finns det en förhöjd risk att drabbas av sjukdomen som resultat av vinterhalvåret. Den vanligaste orsaken till att bältros bryter ut är på grund av ett försvagat immunförsvar, vilket många kan få under vinterhalvåret.
De människor som löper störst risk att insjuknaär de som överlag löper större risk att insjukna i andra sjukdomar, exempelvis influensa. Det är alltså äldre och människor i riskgrupp som under vinterhalvåret riskerar att få bältros. Det har att göra med att vintern kan vara särskilt påfrestande. Den extra påfrestningen som vintern ger gör att riskgrupper och äldre är utsatta för yttre påverkningar då deras immunförsvar inte kan hantera detta lika effektivt som de med ett starkare immunförsvar.
Jag har en underliggande sjukdom – ska jag vaccinera mig mot bältros?
Bältros vaccinet ger en skyddseffekt på 91%. Det är ett effektivt vaccin som förebygger sjukdomen mycket väl. För de i riskgrupper kan det vara bra att se över detta skydd. Dels eftersom bältros kan leda till komplikationer som är kroniska och av den anledningen av att bältros inte ger någon naturlig immunitet. Har du varit sjuk en gång i bältros är risken att du blir det igen. Således är vaccin ett bra verktyg för att förebygga framtida utbrott.
Hur förebygger jag bältros?
Under vinterhalvåret kan du förebygga ett utbrott genom att se över dina levnadsvanor. Se till att stärka immunförsvaret i de lägen du kan.
För dig som är i riskgrupp eller äldre är vaccin det bästa för att förebygga potentiella bältros utbrott. Nedsatt immunförsvar kan vara på grund av andra underliggande och kroniska sjukdomar och levnadsvanor, oavsett hur bra de kan vara, räcker inte alltid.
Vaccinera dig hos Legehuset
Legehuset erbjuder vaccin med prisgaranti. Bältrosvaccinet är idag mycket effektivt och efterfrågat. Prissättningen visar det. En av Legehusets grundpelare är att erbjuda en prisvänlig och tillgänglig vård.
Därför erbjuder vi prisgaranti på alla våra vaccin och läkarintyg. Om du hittar bältrosvaccinet (Shingrix) till ett billigare pris än vad vi erbjuder, så matchar vi det priset. Att förebygga ohälsa är en värd investering.