D-vitamin

D-vitamin – Därför behöver vi näringsämnet

Nu när soltimmarna är få och utspridda är D-vitamin något att se över. Näringsämnet är viktigt för att kroppen ska må bra. Vi går igenom hur och varför det är så.

Vad är D-vitamin?

D-vitamin är ett näringsämne som kroppen själv tillverkar och även tar upp, till viss del, genom kost.Vitaminet har många olika funktioner i kroppen. Vi behöver D-vitamin för bland annat:

  • Skeletthälsa
  • Immunförsvaret
  • Våra celler
  • Normal muskelfunktion

Vart finns D-vitamin?

D-vitamin är ett näringsämne som kroppen faktiskt tillverkar på egen hand. Det som behövs är naturligt solljus. Resten sköter kroppen.

Vi kan även ta upp vitaminet genom kosten. Följande kost innehåller D-vitamin, naturligt och tillsatt.

  • Mejeriprodukter
  • Fet fisk
  • Ägg gulor
  • Organ

Brist på solsken och solskensvitaminet

D-vitamin brist är vanligt i Skandinavien på grund av de få soltimmar vi får under vinterhalvåret. Faktum är att det utsöndras från kolesterol som solens strålar kommit i kontakt med. Solstrålarna gör att D-vitamin syntetiseras från kolesterolet och sedan distribueras ut i kroppen.

Vitaminet spelar en viktig roll i flera olika områden av kroppen. Exempelvis är det D-vitamin som reglerar upptaget av kalcium, den mineral vi behöver för en god muskulatur och tandhälsa. En D-vitaminbrist kan alltså leda till allvarliga konsekvenser för hälsan långsiktigt.

För att undvika en brist under vinterhalvåret behöver vi få i oss det på andra sätt än genom solens strålar.

Kosten är ett bra sätt att få i sig vitaminer överlag, men under vinterhalvåret behöver vi mer än vad kosten kan bistå med. Därför behöver många av oss nordbor komplettera med kosttillskott. Kosttillskott gör att kroppen får i sig tillräckligt av solskensvitaminet även under vinterhalvåret.

Får man i sig D-vitamin under en promenad?

Ja och nej. Det beror helt på vilket väder och vilken säsong det är. Solens UV-strålar bryter igenom moln under sommarhalvåret. Men under vinterhalvåret når inte UV-strålarna fram till vår del av världen som de gör under sommarhalvåret. Det lilla som kommer fram räcker inte. Således är en lunchpromenad ett utmärkt sätt att få i sig vitaminet under sommaren, men inte tillräckligt under vintern. På vintern finns det en rad andra fördelar med att promenera, men för just D-vitamin behöver vi förlita oss på kosttillskott tills det att sommaren närmar sig och UV-strålarna når fram till denna del av världen igen.

Behöver folk med mörk hudfärg äta mer D-vitamin kosttillskott?

Hudens pigment utgörs av melanin. Om du har en mörkare hudfärg så har du mer melanin i kroppen än en person med ljusare hudfärg. Om du har mer melanin har du även ett naturligt starkare skydd gentemot solens UV-strålar. Det betyder att mörkfärgade personer har svårare att ta upp vitaminet.

För boende på det norra halvklotet betyder inte hudfärgen mycket mer än att man ska ha ett mer koncentrerat kosttillskott. Det är så dåligt med UV-strålar att oavsett hudfärg behöver vi äta kosttillskott under vinterhalvåret.

Att ha goda nivåer i kroppen

D-vitamin är alltså ett livsnödvändigt näringsämne som vi nästan magiskt får i oss genom solljus. Under vinterhalvåret behöver vi se över våra levnadsvanor och på så vis ändra kost eller tillföra kosttillskott för att få i oss vitaminet.  

Om du vet med dig att du inte brukar äta kosttillskott eller kost innehållande vitaminet naturligt så kan du komma in till oss och göra en blodanalys för att ta reda på hur mycket eller lite av vitaminet du har i kroppen. Läs mer om våra blodanalyser här.