D-vitaminbrist är viktigt att förebygga. I den här artikeln går vi igenom lite bra tips inför vintersäsongen. D-vitamin är tillgängligt under hela året men vi behöver utvinna det från ett varierat utbud av källor under årets gång.
Vad är D-vitamin?
D- vitamin är till skillnad mot vattenlösliga vitaminer ett fettlösligt vitamin. Det hjälper kroppen att reglera upptaget av kalcium och fosfat från tarmen, vilket gör att D-vitamin har en direkt effekt på vår skeletthälsa. Även immunförsvaret påverkas av D-vitamin upptaget. Vi får D-vitamin in i kroppen via olika sätt. Främst är det under sommarhalvåret som kroppen tar upp D-vitamin, åtminstone för oss som bor i Norra Europa.
Även via kost och kosttillskott tar vi upp D-vitamin, vilket blir särskilt viktigt under vinterhalvåret. Att få en D-vitaminbrist kan långsiktigt leda till allvarliga hälsoproblem som hade kunnat förebyggas genom ett regelbundet intag av D-vitamin.
Vad är D-vitaminbrist?
D-vitaminbrist kan leda till hälsoproblem för alla. För barn är det extra viktigt att ha ett regelbundet intag av D-vitamin eftersom skelettet växer och immunförsvaret anpassar sig till omvärldens olika miljöer. D-vitaminbrist kan göra att skelettet inte växer som det ska för att det får för lite mineraler. Ett svagare immunförsvar kan leda till att kroppen lättare råkar ut för infektioner, vilket kan bli ett allvarligt hälsoproblem långsiktigt.
D-vitaminbrist kan även överföras från moder till foster, varav det är viktigt att få i sig D-vitamin under hela graviditeten för att barnet inte ska födas med en D-vitaminbrist.
Så förebygger du en D-vitaminbrist
D-vitamin under sommaren får vi i oss tillräckligt av bara genom av att spendera korta stunder utomhus. Det är genom solens bestrålning som kroppen skapar D-vitamin och sedan lagrar det. D-vitaminbrist under sommaren är alltså mycket ovanligt förutsatt att man inte bär heltäckande kläder.
Under vinterhalvåret behöver vi få i oss D-vitamin från andra källor än solens bestrålning.
Det finns viss kost som är D-vitaminberikad. Kött, ägg och fet fisk är bra källor. Även mejeriprodukter är en bra källa då dessa är berikade med D-vitamin.
För många är det säkraste att använda kosttillskott som komplement. Det är ett effektivt sätt att få i sig den nödvändiga dosen på 10–20 mikrogram per dag.
Tillskottet är D-vitamin som är utvunnet från djur eller växter.
Vad är ett D-vitamin tillskott?
D-vitaminbrist är mycket vanligt bland nordbor. Särskilt bland mörkhyade eftersom deras pigment inte kan ta upp lika mycket D-vitamin som ljushyade under sommarhalvåret. På Legehuset erbjuder vi Vitaminkollen. Där får du bland annat reda på om du har en D-vitaminbrist.