En höstpromenad gör gott för kropp och själ

Det orangeskiftande lövtäcket på marken, fågelkvittret, den friska höstluften. Det finns många goda skäl till att ta en höstpromenad. En promenad under den svenska hösten ger dig en fantastisk naturupplevelse och inte minst ett ökat välbefinnande. Kläm in en promenad innan jobbet, ta en lunchpromenad eller ställ bilen hemma nån dag och få en del av den motion din kropp förtjänar.

Men oavsett årstid så är det viktigt att hålla sig fysiskt aktiv. Den fysiska aktiviteten kan förbättra din hälsa, förebygga sjukdom och ge din mentala hälsa en boost. Det finns många goda skäl till att promenera mera. Här nedan listar vi 7 av dem.

1. Bra för muskler och leder.

Vid promenad används flera muskelgrupper, främst vader, lår, mage och rygg. Men även andra muskler på andra delar av kroppen aktiveras vid promenad. Att promenera, både raskt och mjukt, eller att gå i trappor är bra för dina muskler och leder och hjälper till att bevara deras elasticitet och styrka.

2. Du sover bättre.

Dagliga promenader gör att du har lättare att sova. Promenader har en muskelavslappnande effekt och gör att kroppen blir naturligt trött vilket resulterar i en förbättrad sömnkvalité.

3. Förbättrar matsmältningen.

Musklerna förbrukar energi när kroppen är i rörelse och då ökar förbränningen. Blodet behöver hämta näring från tarmarna till de arbetande musklerna vilket ger en positiv effekt på matsmältningen.

Vid promenad får även dina magmuskler arbeta vilket i sin tur gör att tarmarna masseras och förbättrar matsmältningen.

4. Bättre skydd mot stress.

Att vara fysiskt aktiv har positiva effekter för både kropp och sinne. Du behöver inte ha ett fullspäckat träningsschema för att kroppen ska känna av dessa. Den fysiska aktiviteten hjälper din kropp att bromsa stresskänslan och gör dig bättre på att hantera stress.

5. Ökar kreativiteten och förbättrar minnet.

När du rör på dig och får upp pulsen så frigörs vissa ämnen i hjärnan som motverkar depression. Dessa ämnen gör att du känner dig gladare, får bättre minne, du lär dig nya saker lättare, blir en bättre problemlösare och får en bättre koncentrationsförmåga.

6. Stärker ryggen

Om du arbetar på kontor så blir ryggen ofta lidande. Det dagliga stillasittandet försvagar ryggens muskelpaket och med tiden kan ryggproblemen förvärras. Avsaknad av belastning på ryggen är ett växande problem då fler och fler arbetar sittandes.

Promenader är bra för ryggen och bidrar till att stärka de muskler som håller kroppen upprätt och som förbättrar din hållning. 20-40 minuters promenad åt gången några gånger i veckan förebygger ryggsmärtor eller behandlar dem du har nu.

7. Immunförsvaret stärks

Under vintern ökar risken för förkylning och influensa. Den bästa metoden för att minska antalet sjukdagar har visat sig vara promenader. Studier har visat att de som har en aktiv livsstil och promenerar några gånger i veckan har färre sjukdagar än de som motionerar en gång i veckan eller mindre.

Tips!

Ta en promenad innan jobbet eller gå på en lunchpromenad, själv eller med en kollega. Varför inte ta ett möte on-the-go?

Du behöver inte heller alltid promenera i rask takt för att känna att det är värt det. Det viktigaste är att hitta olika sätt att hålla dig aktiv på. Du har allt att vinna på det!