Alla hjärtans dag 2022

En kram för hälsan på alla hjärtans dag 🧡

Rött och rosa, choklad, kärlek och kramar. Alla hjärtans dag är en kalendarisk högtid som firas årligen den 14:e februari. Dagen firas samma datum över hela världen och i Sverige började man fira dagen i mitten på 50-talet. Dagen har sitt ursprung i medeltiden och redan på den tiden firades dagen i England och Frankrike. På medeltiden ansågs den 14:e februari som vårens första dag och den dag då fåglarna bildade par. Under vårfesterna lekte man även lekar där byns pojkar och flickor utsågs till låtsaspar.

Kramar ökar välmåendet på alla hjärtans dag

Än idag har man kvar många av de inslag som fanns under medeltiden och har även kompletterat dessa med mer moderna varianter. Alla hjärtans dag-kort kan nu även skickas digitalt och utbudet för gåvor sträcker sig idag längre än den klassiska gåvan choklad och blommor. Men kärnan för dagen, som är kärlek och närhet, är det allra viktigaste. Fysisk närhet och beröring har många hälsofördelar och stimulerar hjärnans belöningssystem. Fysisk närhet frigör bland annat ”kärlekshormonet” oxytocin. Oxytocin bildas i hjärnan och bidrar till att sänka puls och blodtryck, stärker immunförsvaret och motverkar stress. Hormonet kan även reducera ångest, förbättra sömn och vila, är bra för matsmältningen och stärker immunförsvaret. Att kramas är därför ett enkelt sätt att reducera stress och främja din psykiska och fysiska hälsa.

Dofter, musik och choklad kan också göra dig glad

Av många olika anledningar är det dock inte alltid möjligt till fysisk närhet. Då är det nämligen så att dofter från en parfym som påminner dig om någon eller något du tycker om kan leda till utsöndring av glädjeämnen i hjärnan. Även mörk choklad kan göra att vi känner oss glada. Choklad innehåller bland annat ämnet fenyletylamin, ett ämne som frigörs när vi känner oss förälskade.

Händer det att du känner dig glad av att lyssna på musik? Musik kan nämligen frigöra glädjeämnena serotonin, dopamin och hormonet oxytocin. Det går alltså att få ta del av de hälsofrämjande effekterna som man får genom de ämnen som stimuleras och utsöndras genom fysisk kontakt även via bland annat musik, doft och choklad. Oavsett om du firar Alla hjärtans dag i sällskap eller för dig själv så kan du stimulera hjärnans belöningssystem och ge dig själv en avkopplande och trevlig stund. Hitta dig eget sätt att göra det på och må bra!

På Legehuset erbjuder vi hjärtkollen för dig som är nyfiken på hjärtats hälsa.