Encefalit - Världsencefalitdagen

Encefalit – lär dig mer på Världsencefalitdagen

Världsencefalitdagen är en viktig dag för att öka medvetenheten om encefalit, en farlig sjukdom som kan drabba människor över hela världen. Symptomen varierar, men kan inkludera feber, huvudvärk, illamående, kräkningar, förvirring, minnesförlust, kramper och förlamning. Sjukdomen kan orsaka allvarlig hjärnskada och i vissa fall leda till döden.

Sjukdomen kan orsakas av virus eller bakterier. De vanligaste orsakerna är virus. Det finns många olika typer av virus som kan orsaka encefalit, såsom herpes simplex-virus, TBE-virus, West Nile-virus och japansk encefalit-virus.

I den här artikeln tittar vi närmare på två av sjukdomarna som kan föranleda encefalit – TBE och japansk encefalit

TBE (Tick-borne encefalitis) – en översikt

TBE är en infektion som orsakas av en virusfamilj som kallas flavivirus. Viruset sprids till människor genom bett av infekterade fästingar. TBE-virus finns främst i Europa och Asien. Sjukdomen är särskilt vanlig i Ryssland, Tyskland, Österrike, Sverige och Finland. De flesta fallen av TBE förekommer under sommar- och höstmånaderna men med ett mildare klimat förlängs säsongen och det är inte ovanligt att få ett fästingbett så sent som i november i Sverige.

Symptom på TBE

Symptomen på TBE kan variera från milda till allvarliga. Vanliga symtom inkluderar:

  • Feber
  • Huvudvärk
  • muskelvärk
  • trötthet

Efter en kort period av lindring kan sjukdomen fortsätta med neurologiska symtom, som rörelsestörningar och talstörningar. I sällsynta fall kan TBE leda till permanenta hjärnskador och i värsta fall död.

Förebyggande åtgärder för TBE

Det finns ingen specifik behandling för TBE, så det är viktigt att förebygga sjukdomen.

Vaccinationen bör ges till personer som bor i eller besöker områden där TBE-viruset förekommer. I Sverige är TBE en sjukdom som blir allt vanligare över hela landet då fästingen fortsätter sprida sig även norr i landet, där den tidigare varit mycket sällsynt. Klicka här för att se om du bor i ett riskområde.

Andra förebyggande åtgärder inkluderar att undvika fästingbett genom att använda insektsmedel, täcka upp med kläder och hålla sig till vägar och stigar under skogspromenader. Det är också viktigt att söka vård omedelbart om du misstänker att du har blivit biten av en fästing och har symptom på TBE.

Japansk encefalit – en översikt

Japansk encefalit är en annan typ av encefalit som orsakas av ett virus som sprids av myggor. Sjukdomen är vanlig i Asien och Stillahavsregionen. Japansk encefalit är vanligt förekommande i lantliga områden där det finns mycket risodlingar då mygg trivs i dessa miljöer då risodlingar ofta är detsamme som våtmark.

Symtom på japansk encefalit

Symtomen på japansk encefalit kan variera från milda till allvarliga. De vanligaste symtomen inkluderar feber, huvudvärk och illamående. Andra vanliga symtom är

  • Trötthet
  • Muskelvärk
  • stelhet i nacken
  • en allmän känsla av sjukdom
  • förlust av aptit, sömnlöshet och yrsel.

I allvarliga fall kan japansk encefalit orsaka allvarliga neurologiska komplikationer, inklusive kramper, förvirring, medvetandeförlust och andningsproblem. I vissa fall kan det också leda till permanenta hjärnskador och funktionsnedsättningar.

Förebyggande av japansk encefalit

För att minska risken för japansk encefalit finns det flera förebyggande åtgärder som man kan vidta. Det bästa sättet att undvika sjukdomen är att undvika myggbett, särskilt under gryning och skymning, när myggorna är som mest aktiva. Användning av myggmedel är också effektivt för att förhindra myggbett och minska risken för japansk encefalit.

För personer som planerar att besöka områden där japansk encefalit är vanligt förekommande, såsom delar av Asien och Australien, kan vaccination vara ett annat alternativ för att minska risken för att drabbas av sjukdomen.

Vaccinet rekommenderas vanligtvis för personer som planerar att stanna längre än en månad i ett område där japansk encefalit är vanligt förekommande.

Boka vaccination mot TBE och japansk encefalit på Legehuset

Avslutningsvis är japansk encefalit och TBE allvarliga sjukdomar som kan orsaka både allvarliga och potentiellt dödliga komplikationer. Att vara medveten om riskfaktorerna, symtomen och förebyggande åtgärder kan hjälpa till att minska risken för att drabbas av sjukdomarna. På Legehuset kan du vaccinera dig mot både sjukdomarna. Alla våra vaccin omfattas av en prisgaranti. Du får alltid det förmånligaste priset hos oss.

Våra kliniker

Besök någon av våra kliniker i Tyresö Centrum, Kista Galleria, Hammarby Sjöstad, Nordstan, Partille, Linköping eller Örebro inför din nästa resa eller inför kommande TBE-säsong och få ditt skydd.