Fästingbett

TBE – Så skyddar du dig mot fästingbett

Introduktion

Fästingar är små spindeldjur som kan orsaka stora problem. Ett av de farligaste virus de kan bära på är TBE (tick-borne encephalitis), en sjukdom som kan leda till allvarliga konsekvenser. I denna artikel går vi igenom hur du bäst skyddar dig mot fästingbett och TBE.

Vad är TBE?

TBE står för tick-borne encephalitis, vilket är en virussjukdom som sprids genom fästingbett. Sjukdomen kan orsaka hjärninflammation och i värsta fall leda till bestående men eller dödsfall. TBE är vanligare i vissa delar av Sverige, men spridningen ökar och sjukdomen finns numera i större delen av landet.

Varför skydda sig mot fästingbett?

Att skydda sig mot fästingbett är viktigt eftersom fästingar kan bära på flera farliga sjukdomar, bland annat TBE och borrelia. Genom att vidta förebyggande åtgärder kan du minska risken för att bli biten och därmed minska risken för att drabbas av dessa sjukdomar.

Hur sprids TBE?

TBE sprids via fästingar som bär på TBE-viruset. När en fästing biter dig för att suga blod kan viruset överföras till dig. Det är viktigt att känna till att inte alla fästingar bär på TBE-viruset, men ju fler fästingbett du får, desto större blir risken för att du drabbas av TBE.

Förebyggande åtgärder mot fästingbett

För att minska risken för fästingbett och TBE finns det flera åtgärder du kan vidta.

Kläder

Använd långärmade tröjor och långbyxor när du befinner dig i områden där fästingar är vanliga, som skogar och högt gräs. Ljusa kläder gör det lättare att upptäcka fästingar som har fäst sig på dig. Du kan även stoppa byxbenen i strumporna för att göra det svårare för fästingar att nå din hud.

Myggmedel

Använd myggmedel som innehåller ämnet DEET, Icaridin eller IR3535 för att avskräcka fästingar från att bita dig. Applicera myggmedlet på huden och kläderna enligt instruktionerna på förpackningen.

Undvik fästingar för att minska risken för fästingbett

Försök att undvika platser där fästingar trivs, såsom högt gräs och buskage. Håll dig på stigar och undvik att gå genom områden där fästingar kan gömma sig.

Trädgårdsskötsel

För att minska antalet fästingar i din trädgård kan du klippa gräset kort, beskära buskar och röja bort löv och grenar. Detta skapar en mindre gynnsam miljö för fästingar att leva i.

Vaccination

Om du bor i ett område där TBE är vanligt eller om du ofta vistas i fästingrika områden kan det vara en bra idé att vaccinera dig mot TBE. Vaccinationen består av tre doser som ger ett skydd som varar i minst tre år.

Hur man tar bort en fästing efter fästingbett

Om du upptäcker en fästing på din hud är det viktigt att ta bort den så snart som möjligt.

Använda en fästingplockare

Använd en speciell fästingplockare eller en pincett för att ta bort fästingen. Fästingplockaren finns att köpa på apotek och i vissa butiker.

Rätt teknik

För att ta bort fästingen ska du försiktigt greppa den så nära huden som möjligt och dra rakt ut, utan att vrida eller klämma på fästingen. Detta minskar risken för att fästingens munstycke bryts av och blir kvar i huden, samt minskar risken för att smitta överförs.

Eftervård

Rengör huden ordentligt efter att du tagit bort fästingen och håll koll på området runt bettet de närmaste veckorna. Om du får några symptom på TBE eller borrelia, kontakta läkare.

Symptom och behandling av TBE

Om du har blivit biten av en fästing som bär på TBE-viruset kan det vara bra att känna till vilka symptom du bör vara uppmärksam på.

Symptom

TBE har ofta två faser. Den första fasen inträffar cirka en vecka efter bettet och kan ge influensaliknande

symptom såsom feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet. Dessa symptom försvinner oftast efter några dagar, men för en del personer utvecklas sjukdomen till en andra fas, som kan orsaka hjärnhinneinflammation, hjärninflammation eller ryggmärgsinflammation. Symptom på dessa tillstånd kan innefatta hög feber, kraftig huvudvärk, nackstelhet, kräkningar, förvirring och medvetandesänkning.

Behandling

Det finns ingen specifik behandling för TBE, utan vården inriktar sig på att lindra symptomen. Om du misstänker att du har drabbats av TBE är det viktigt att söka läkarvård så snart som möjligt. Behandling kan innefatta smärtstillande och febernedsättande läkemedel, samt intravenös vätska och ibland sjukhusvård.

Slutsats – Skydda dig mot fästingbett med Legehuset

För att skydda dig mot fästingbett och TBE är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder som att bära skyddande kläder, använda myggmedel, undvika fästingrika områden och hålla trädgården i trim. Vaccinering mot TBE kan också vara en god idé för de som löper högre risk att drabbas. Om du trots alla försiktighetsåtgärder blir biten av en fästing, är det viktigt att ta bort den korrekt och hålla koll på eventuella symptom. Om du misstänker att du har drabbats av TBE, sök läkarvård omedelbart.

På Legehuset kan du och dina nära TBE-vaccinera er. Vi erbjuder vaccin på samtliga mottagnignar och enheter. Vi tror på att förebyggande vård ska vara tillgängligt och vi har prissatt därefter. Du som väljer att genomföra hela vaccinationsserien hos Legehuset får även en lojalitetsrabatt för nästkommande doser under grunddoseringen av vaccinet. Läs mer och boka din tid här.