Fästingsäsongen

Fästingsäsongen 2023: Så skyddar du dig

Inledning

Fästingar är spindeldjur som kan överföra sjukdomar till människor och djur, inklusive TBE (Tick-borne encephalitis), en allvarlig virusinfektion som påverkar centrala nervsystemet. Denna artikel erbjuder en omfattande guide för att förstå och skydda dig själv från fästingar och TBE, särskilt inför fästingsäsongen.

Fästingar: En djupgående förståelse

Fästingar är små spindeldjur som finns i skogar och områden med högt gräs. De är blodsugande parasiter som väntar på värdar, som människor eller djur, att gå förbi. När de har fastnat på sin värd, borrar de sina munverktyg i värden och börjar suga blod. Fästingar kan leva i flera år och gå igenom fyra livsstadier: ägg, larv, nymf och vuxen.

De kan bära och överföra olika typer av virus och bakterier som kan orsaka sjukdomar hos människor, inklusive borrelia och TBE.

TBE: Vad det är och hur det sprids

TBE, eller Tick-Borne Encephalitis, är en allvarlig sjukdom som sprids till människor genom fästingbett. Sjukdomen påverkar centrala nervsystemet och kan leda till encefalit, en inflammation i hjärnan. TBE-viruset finns i fästingens saliv och överförs till människor när fästingen biter och suger blod.

Skydda dig mot fästingar under fästingsäsongen 2023

Det finns flera sätt att skydda sig mot fästingar och TBE. För det första är det viktigt att vara medveten om när och var fästingar är mest aktiva. De är vanligtvis mest aktiva från tidig vår till sen höst och finns i områden med högt gräs, buskar och skogar.

Att bära rätt kläder kan också hjälpa till att skydda mot fästingbett. Det är bäst att bära långa byxor och långärmade tröjor, och att stoppa byxorna i strumporna kan hindra fästingar från att nå huden. Det är också en bra idé att bära ljusa kläder eftersom det gör det lättare att se fästingar.

En annan viktig del av skyddet mot TBE är vaccination. TBE-vaccinet är mycket effektivt och ger skydd i flera år. Det är rekommenderat för personer som bor i eller besöker områden där TBE är vanligt.

Fästingvaccin hos Legehuset hela fästingsäsongen

På Legehuset tar vi fästingar och TBE på största allvar. Vi förstår vikten av att skydda sig mot fästingen och de sjukdomar de kan överföra. Därför erbjuder vi fästingvaccin, ett effektivt och viktigt verktyg i kampen mot TBE.

Fästingvaccinet är standardiserat och likvärdigt oavsett var du får det, men det är viktigt att komma ihåg att vaccination är en grundläggande del av att förebygga TBE. Vaccinet stimulerar kroppens immunsystem att producera antikroppar mot TBE-viruset, vilket ger ett skydd mot sjukdomen. Det är särskilt viktigt för personer som bor i eller planerar att besöka områden där TBE är vanligt, samt för de som spenderar mycket tid utomhus under fästingsäsongen.

På Legehuset erbjuder vi fästingvaccination för både vuxna och barn, med flexibla bokningstider för att passa ditt schema. Vi erbjuder också påminnelsetjänster för att hjälpa dig att komma ihåg när det är dags för din nästa dos av vaccinet.

Fästingsäsongen kan vara en utmanande tid, men med rätt förberedelser och skydd kan du njuta av naturen med en tryggare känsla. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller vill boka tid för vaccination.

Kontaktuppgifter för Legehuset

Om du har några frågor, vill boka tid för vaccination eller behöver mer information, tveka inte att kontakta oss. Du kan nå oss på följande sätt: