fördubbling av TBE fall i Västra Götaland

Fördubbling av antal TBE fall i Västra Götaland

TBE fall har ökat i hela landet över en längre tid. Förra året slog rekord i antalet TBE fall över hela landet och under ett år har skett en fördubbling av antalet TBE fall i Västra Götaland. Att en fördubbling skett kan kännas oroligt, men antalet fall är fortfarande relativt lågt.

Vi går igenom vad TBE är och hur du skyddar dig.

Vad är TBE?

Tick born encephalitis (TBE) är en fästingburen sjukdom som kan överföras till människor. Viruset som föranleder sjukdomen sprider sig genom fästingbett. Vid bett av fästing som bär på TBE överförs viruset omedelbart. Läs mer om fästingen här.

Är TBE farligt?

TBE kan leda till allvarlig sjukdom eftersom viruset drabbar det centrala nervsystemet.

Oftast är infektionen lindrig. Symptom som huvudvärk, muskelvärk och feber är vanliga. Efter att dessa symptom avtar tillfrisknar två tredjedelar av människor och en livslång immunitet utvecklas.

Om viruset sprider sig till hjärnan, återkommer symptomen efter 5–10 dagar, ofta värre än tidigare. Det finns risk att den drabbade utvecklar hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation, vilket kan leda till lång återhämtning. Läs mer här om vilka symtom du ska vara uppmärksam på.

Vaccin ger fullgott skydd

TBE kan inte botas. För att skydda sig är det viktigt att ta förebyggande åtgärder. Långärmade tröjor och byxor är att rekommendera vid vistelse i riskområden. Vaccination är det enda som ger ett fullgott skydd mot TBE. Vaccination genomförs genom ett grundintervall på tre doser.

Grunddosering av TBE vaccin

  • Dos 1 bör tas innan fästingsäsongen börjar.
  • Dos 2 ska tas 1-3 månader efter Dos 1. Vid Dos 2 har 9 av 10 antikroppar mot TBE.
  • Dos 3 ska tas 5–12 månader efter Dos 2. Vid Dos 3 har 95% utvecklat ett fullgott skydd mot TBE.
  • Påfyllnadsdos behöver tas vart tredje år efter dos tre för att bibehålla ett fullgott skydd.

Kroppen utvecklar ett skydd vid första dosen. För att hinna utveckla ett fullgott skydd är det rekommenderat att ta Dos 1 innan perioden. Fästingsäsongens längd varierar utifrån väderförhållande. Fästingar är aktiva från fem plusgrader och fästingperioden kan därför sträcka sig långt in på hösten.

Vi hjälper dig med TBE vaccination. Se här för vart du kan boka en tid.

Besök Legehuset

Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.