Förebygga ohälsa artikel

Förebygga ohälsa under 2023

Förebyggande hälsa är avgörande för att hålla oss friska och för att vi ska må bra under hela året. Under vintermånaderna är det extra viktigt att ta hänsyn till vår hälsa, eftersom det är lättare att drabbas av sjukdom. Men det finns många saker vi kan göra för att förebygga sjukdomar och hålla oss friska. Genom att följa dessa förebyggande tips, kan du behålla en god hälsa under hela året.

Förebygga ohälsa med kost och nutrition

Vikten av en balanserad kost kan inte underskattas. Det är viktigt att inkludera tillräckligt med frukt och grönsaker i din kost, eftersom dessa är rika på vitaminer och mineraler. Vitaminer kan vara bra att få i sig genom kosttillskott. För att förebygga kostrelaterade sjukdomar, bör man undvika processade livsmedel och tillsatt socker. För att ta reda på hur dina depåer ser ut och om du har brist på något behöver du ta ett blodprov. Med Legehusets Blodkoll kan du ta reda på vilka vitaminer och mineraler du potentiellt har en brist av.

Att förebygga ohälsa med träning och fysisk aktivitet

Regelbunden träning är viktig för att hålla kroppen i form och förebygga hälsoproblem. Rekommendationen är att träna högintensiv träning ca 150 minuter i veckan för att förebygga ohälsa. All rörelse räknas. Det viktiga är att vi inte förblir stillasittande för länge och på en rutinerad basis. Därför kan du med fördel ta trapporna i stället för hissen eller en promenad istället för en kort åktur med bilen. Även om du bara uppnår hälften av rörelse rekommendationerna är det bättre än att inte röra på sig alls. Regelbunden träning minskar risken för:

  • Diabetes typ 2
  • Fetma
  • Hjärt- och kärlsjukdom
  • Benbrott
  • Cancer
  • Psykisk ohälsa

Legehuset erbjuder Hälsokollen. Hälsokollen är ett utmärkt paket för dig som vill komma igång med träningen eller för dig som bara är nyfiken på vilka förutsättningar du har för fysisk aktivitet. Kanske har du märkt av en ändring i kroppens ork och vill undersöka det. Då är Hälsokollen ett bra alternativ. Tillsammans med en av våra läkare går du igenom minst 45 olika hälsomarkörer som ger en god och tydlig bild av din hälsa och vilka förutsättningar du har inför en potentiell träningsresa.

Att förebygga ohälsa med sömn och stresshantering

Sömn är avgörande för hälsan och det är viktigt att få tillräckligt med sömn varje natt. Tips för att förbättra sömnkvaliteten inkluderar att undvika skärmar i timmarna före du lägger dig i sängen- Håll det mörkt och svalt i sovrummet för optimal bekvämlighet och att ha en regelbunden sömnrutin. Stress är också en viktig faktor när det kommer till hälsan och kan leda till många olika hälsoproblem. Försök därför att koppla av intill att du går och lägger dig. Undvik aktiviteter som gör att du går upp i varv och fokusera istället på att ge kroppen en naturlig nedvarvning.

Vaccinationer

En annan viktig förebyggande åtgärd är att se till att du är uppdaterad med dina vaccinationer. På Legehuset erbjuder vi samtliga vaccin du kan tänkas ha behov av. Inför din utlandsresa, influensasäsong eller under sommarmånaderna för dig som vill skydda dig mot fästingar och TBE finns Legehuset här för att förebygga sjukdom.

Slutsats

Förebyggande hälsa är viktigt för att hålla oss friska och för att kroppen ska må bra under hela året. Genom att följa dessa tips för kost, fysisk aktivitet, sömn och stresshantering och vaccinationer, kan du öka din hälsa och minska risken för sjukdomar

Att förebygga ohälsa med Legehuset

Ta gärna kontakt med Legehuset för att få svar på dina frågor och funderingar kring förebyggande vård. Vi finns idag i fyra städer i Sverige. Du kan besöka någon av våra kliniker i Stockholm, Göteborg, Linköping eller Örebro. Boka din tid via vår kundtjänst på [email protected] eller på telefonnummer 010-550 26 00.