vanligaste blodproverna

Fyra av de vanligaste blodproverna i en hälsokontroll

Hälsokontroller är viktiga för att upptäcka sjukdomar och problem i ett tidigt skede, innan de utvecklas till allvarliga tillstånd. Genom att genomgå en hälsokontroll kan man få en uppfattning om sin nuvarande hälsostatus och ta nödvändiga åtgärder för att förbättra den. En del av hälsokontrollen innebär att ta blodprover för att mäta olika markörer och ämnen i kroppen. I denna artikel kommer vi att titta närmare fyra av de vanligaste blodproverna som man genomför under en hälsokontroll.

Kolesterolprov

En viktig del av en hälsokontroll är ett kolesterolprov. Kolesterol är ett fettliknande ämne som finns i blodet och som kan orsaka skador på kärlväggarna om nivåerna blir för höga. Genom att mäta kolesterolnivåerna i blodet kan man upptäcka höga nivåer och vidta åtgärder för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Blodsockerprov

Ett annat viktigt prov som tas under en hälsokontroll är blodsockerprovet. Detta test mäter nivåerna av glukos i blodet, vilket kan indikera en risk för diabetes. Om glukosnivåerna är för höga kan detta innebära att kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin eller att cellerna inte reagerar på insulinet som de ska.

Sköldkörtelprov

En annan viktig del av en hälsokontroll är ett sköldkörtelprov. Detta test mäter nivåerna av hormonerna TSH (tyreoideastimulerande hormon) och T4 (tyroxin) i blodet. Sköldkörteln producerar dessa hormoner, vilka reglerar kroppens metabolism. Om nivåerna av TSH och T4 är för höga eller för låga kan det indikera en sköldkörtelsjukdom som hypotyreos eller hypertyreos.

Järnprov

Det fjärde vanliga provet som tas under en hälsokontroll är järnprovet. Järn är en viktig del av röda blodkroppar och behövs för att transportera syre runt i kroppen. Om järnnivåerna är för låga kan detta leda till anemi. Genom att mäta järnnivåerna i blodet kan man upptäcka en brist på järn och vidta lämpliga åtgärder för att behandla anemin.Som en del av Legehusets hälsokontroller erbjuds även sköldkörtelprov.

Vikten av regelbundna hälsokontroller

Att genomgå regelbundna hälsokontroller och ta blodprover är viktigt för att upptäcka eventuella sjukdomar och problem i ett tidigt skede. De 4 vanligaste proverna som tas under en hälsokontroll är kolesterolprov, blodsockerprov, sköldkörtelprov och järnprov. Genom att mäta nivåerna av kolesterol, glukos, TSH, T4 och järn i blodet kan man upptäcka eventuella obalanser och vidta åtgärder för att förhindra eller behandla sjukdomar.

Kom ihåg att ta hand om din hälsa och att förebygga sjukdomar är alltid bättre än att behandla dem i ett senare skede.

Legehusets hälsokontroller och övriga vårdutbud

Att genomgå regelbundna hälsokontroller och ta blodprover är viktigt för att upptäcka eventuella sjukdomar och problem i ett tidigt skede. De 4 vanligaste blodproverna som tas under en hälsokontroll är kolesterolprov, blodsockerprov, sköldkörtelprov och järnprov. Genom att mäta nivåerna av kolesterol, glukos, TSH, T4 och järn i blodet kan man upptäcka eventuella obalanser och vidta åtgärder för att förhindra eller behandla sjukdomar.

Legehuset erbjuder även andra typer av hälsokontroller, blodprover, vaccin och läkarintyg på våra kliniker runtom i Sverige. Vi har totalt 8 kliniker, varav tre finns i Stockholm på platserna Hammarby Sjöstad, Kista Galleria och Tyresö Centrum. I Göteborg finns våra kliniker på platserna Heden, Partille och Nordstan. Legehuset har även en klinik i Örebro samt en i Linköping. Utöver våra kliniker erbjuder vi också mobil vård genom Vårdbussen. Boka en tid via vår hemsida eller genom att ringa oss på 010 550 26 00.