Gravida influensa

Gravida och influensasäsongen

I november börjar influensasäsongen. Officiellt är datumen den 8e november. Då börjar vaccinationen av riskgrupper och människor äldre. En av riskgrupperna är unik i att risken bedöms utifrån graviditet och inte någon sjukdom eller åkomma. I den här artikeln får ni som är gravida reda på vad som gäller inför influensasäsongen.

Är det farligt för gravida att ha influensa?

Det kan såklart uppstå komplikationer i alla graviditeter, oavsett om influensa är inblandat eller inte. Men i relation till influensa kan graviditet öka risken för att komplikationer uppstår under sjukdomen. Risken att komplikationer uppstår för gravida, på grund av influensa, ökar under den senare delen av graviditeten. Vaccinet ger skydd till mamman och till barnet för att förebygga dessa potentiella komplikationer.

Gravida i andra månaden. Ska de ta influensavaccin?

Rekommendationen är att alla som har kommit förbi månad tre, alltså v.12, i sin graviditet ska anses som riskgrupp och därmed ta influensavaccin. Tidigare har rekommendationen varit att ta influensavaccin innan v.16. Dock ändrades den rekommendationen under 2021 till att gravida nu rekommenderas att ta v.12.

Behöver jag göra en ultraljudsundersökning för mitt vaccin?

Nej. Det finns inga rekommendationer än att gravida i v.12 ska ta influensavaccin.

Är det gratis för att få influensavaccin?

Ja. För gravida och övriga riskgrupper är vaccinet kostnadsfritt.

Hur ges vaccinet?

Vaccinet injiceras i överarmen.

Vad är det för vaccin?

Vaccinet innehåller ett inaktiverat influensavirus.

Finns det andra influensavirus som är farligare för gravida?

Det finns alltid olika varianter av influensavirus i cirkulation. Gravida har inte någon särskild virusvariant som övriga inte får.  

Från och med den 8/11 kan du som är gravid och bosatt i Stockholm vaccinera dig kostnadsfritt. Du bokar din tid här.

För övriga kostar vaccinet 245 kr. Legehuset har en prisgaranti på alla vaccin och intyg. Om du vet att en annan vaccinatör erbjuder influensavaccin till ett lägre pris så matchar vi det.

Legehuset är Sveriges prisvänligaste privata vårdgivare.