Våren

Grönt är skönt – Nu kommer våren!

Nu under våren blir dagarna äntligen längre! Många besöker nu naturområden för att skaka av sig vintern. Naturbesök ger oss mycket. Framförallt, en massa hälsofrämjande effekter!

Hälsoeffekter av att promenera i naturen

Flera studier har undersökt vilka hälsofrämjande effekter kroppen får av att promenera, något många fler gör under våren. Forskningen har visat att regelbundna promenader ger bättre hjärthälsa, mindre stress och bättre sömn.

Promenader i naturmiljöer ger oss massa nytta. Forskning har visat naturmiljöer kan hjälpa oss att förebygga ångest och depression. Vi blir gladare av att spendera tid i naturen- samtidigt som vi blir starkare!

Naturlig återhämtning

Att bli starkare är bra men ibland kan vi enkelt känna oss utmattade på grund av stress, oavsett hur stark man känt sig tidigare. Forskning har visat att den miljö vi väljer för nedvarvning har effekt på vår förmåga att varva ner.

Promenader i naturen har visat sig vara ett effektivt sätt för att varva ner och återhämta sig.

Flera studier har visat att återhämtning i naturmiljöer, så som skogen eller havet, stärker vår känsla av välbefinnande. Hälsoeffekterna av att återhämta sig från vardagens stress är många och en av de bästa är att vi får en bättre hjärthälsa. Mental och fysisk återhämtning, på en och samma gång!

Friluftsliv

Friluftsliv är en aktivitet där du kan bestämma ansträngningsgraden utefter dina förutsättningar. Hälsofrämjandet är därför något som varje enskild person kan åtnjuta. Den fysiska aktiviteten kan exempelvis vara en promenad. Att spendera tid i naturen är även bra för den psykiska hälsan. Forskning har visat att utomhusvistelser i naturen ger människor en känsla av meningsfullhet och friskhet.

Friluftsliv behöver inte vara ansträngande

Friluftsliv är en hobby som definieras av att du är ute i naturen. Fysisk aktivitet kan vara syftet, men det behöver inte vara det. Faktum är att det finns hälsofrämjande effekter att hämta bara av att vara i naturen, vare sig man tränar eller inte. Det kan medföra minskad stress, socialt umgänge, stärkt kognitiv förmåga och mycket mer!

Sammanfattningsvis går det att konstatera att friluftsliv är bra för olika former av träning och återhämtning. Här finns mer information om friluftsliv i Sverige.

Är du pollenallergiker? Här kan du läsa mer om hur du kan förebygga din allergi.