Hälsosam livsstil

En hälsosam livsstil – så kan vi bli mer hälsosamma

Förebyggande hälsovård är en viktig del av att följa en hälsosam livsstil. Att äta hälsosamt och träna regelbundet är avgörande för att förebygga sjukdomar och förbättra vår hälsa. Genom att följa en hälsosam kost och fysisk aktivitet kan vi hålla oss friska och stärka vårt immunförsvar. Så se till att ta tid för att äta hälsosamt och träna regelbundet för att stödja förebyggande hälsovård.

Vikten av att äta hälsosamt för en hälsosam livsstil

Vikten av att äta hälsosamt är inte att underskattas. Genom att äta en balanserad kost som är rik på fiber, grönsaker, hela korn, fisk och bra proteinkällor och undvika skräpmat och andra feta och salta livsmedel, kan man minska risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa typer av cancer.

Ett hälsosamt måltidsmönster, som att äta regelbundet och undvika mellanmål, samt dricka tillräckligt med vatten och äta fiberrik mat kan också hjälpa till att förbättra din energinivå, ditt immunförsvar och din mentala hälsa. Fördelarna med att äta hälsosamt är många:

  • förbättrad hjärnfunktion
  • starkare immunförsvar
  • bättre ämnesomsättning
  • ökad prestanda.

För att få en bra balans i kosten är det också viktigt att kombinera detta med regelbunden träning för att upprätthålla god hälsa.

Ät rätt för en hälsosam livsstil

För att börja äta mer hälsosamt är det först och främst viktigt att sätta upp realistiska mål för dig själv. Börja med att ta reda på vilka näringsämnen du behöver, vilka källor de finns i och hur mycket du behöver äta. Se till att inkludera en bra variation av hela korn, frukt och grönsaker, proteinkällor som kött, fisk, ägg, bönor och linser, och fett som nötter och oljor. Undvik skräpmat och ersätt det med livsmedel som är bra för dig. För många är det lättare om man i förväg planerat och förberett sina måltider. Laga mat hemma så ofta som möjligt och var noga med portionerna. Byt ut större portioner med mindre och undvik friterade livsmedel och snacks mellan måltiderna.

Drick tillräckligt med vatten och följ din resa

Hur mycket vatten man dricker varierar från person till person. Ett bra sätt att få i sig tillräckligt är att ta ett glas vatten till varje måltid för att öka din vätskebalans.

Ett tips är att använda en mobilapp för att hålla reda på dina framsteg i din kost och träningsresa.

Det är viktigt att du äter hälsosamt och regelbundet för att få de bästa resultaten.

Träning är en del av en hälsosam livsstil

Fysisk aktivitet är nyckeln till god hälsa, eftersom det hjälper till att förbättra vår fysiska och mentala hälsa.

Följande är några fördelar med regelbunden träning:  

  • Mindre stress
  • Förbättrat humör
  • Förbättrad sömn
  • Förbättrad kondition

Att träna regelbundet ökar också vår styrka, uthållighet och flexibilitet. Exempel på olika typer av träning som är bra för hälsan inkluderar konditionsträning, styrketräning, yoga, stretching och dans. Förebyggande hälsovård är en viktig del av att följa en hälsosam livsstil. Att äta hälsosamt och träna regelbundet är avgörande för att förebygga sjukdomar och förbättra vår hälsa.

Kombinera mat och träning för en hälsosam livsstil

Genom att följa en hälsosam kost och fysisk aktivitet kan vi hålla oss friska och stärka vårt immunförsvar. Så se till att ta tid för att äta hälsosamt och träna regelbundet för att stödja förebyggande hälsovård och på så sätt förebygga ohälsa.

Besök Legehuset

Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.