Hepatit A

Hepatit A – Vad du behöver veta om sjukdomen

Vad är hepatit A?

Hepatit A är en viral leversjukdom som orsakas av infektion med hepatit A-viruset. Det kan orsaka symptom som trötthet, illamående, feber, gulsot, magont och diarré. Sjukdomen kan orsaka allvarliga komplikationer, särskilt hos personer med underliggande sjukdomar och äldre personer.

Hur smittar hepatit A?

Hepatit A smittar främst genom kontakt med kontaminerat mat och vatten. Det kan också smitta via person-till-person, särskilt om man inte har god hygien. Risken för smitta är högre i områden med dålig sanitet och i samband med utlandsresor till länder med hög förekomst av sjukdomen.

Vaccination – Effektivt skydd mot sjukdomen

Hepatit A-vaccin är ett säkert och effektivt sätt att skydda sig mot sjukdomen. Vaccinet ger skydd i upp till 30 år och kan minska risken för sjukdom med mer än 90%. WHO rekommenderar vaccination mot sjukdomen för personer som är i högriskgrupper, personer som planerar att resa till områden med hög förekomst av sjukdomen, personer med nedsatt immunförsvar och personer som arbetar i yrken med hög risk för smitta.

Tio skäl för vaccinering

 • Hepatit A orsakas av ett virus som kan orsaka allvarliga komplikationer.
 • Sjukdomen smittar främst genom förorenat mat och vatten.
 • Risken för smitta är högre i områden med dålig sanitet och i samband med utlandsresor till länder med hög förekomst av sjukdomen.
 • Vaccinet ger skydd i upp till 30 år och kan minska risken för sjukdom med mer än 90%.
 • Vaccinet mot hepatit är säkert och har visat sig vara effektivt i kliniska studier.
 • Vaccin mot sjukdomen rekommenderas av WHO för personer som är i högriskgrupper.
 • Vaccin finns tillgängligt i Sverige.
 • Vaccinering är en enkel och effektiv metod för att skydda sig mot sjukdomen.
 • Vaccination kan hjälpa till att minska spridningen av sjukdomen i samhället och skydda dem som inte kan vaccinera sig, såsom personer med nedsatt immunförsvar.
 • Genom att vaccinera sig kan man undvika sjukdomens symptom och komplikationer, samt slippa eventuella långvariga följdsjukdomar.

Legehuset erbjuder vaccinering mot hepatit A

På Legehuset erbjuder vi vaccinering mot hepatit A, liksom andra viktiga vacciner, läkarintyg, blodprover och hälsokontroller. Vi har mottagningar i Stockholm, Linköping, Örebro och Göteborg och du kan enkelt boka tid på vår hemsida eller genom att ringa oss på 010-550 2600. Vi strävar efter att erbjuda enkel och tillgänglig vård för våra patienter.

Skydda dig mot hepatit A – Vaccinera dig idag

Om du är i en högriskgrupp eller planerar att resa till ett område med hög förekomst av sjukdomen, rekommenderar vi att du vaccinerar dig. På Legehuset erbjuder vi vaccinering och andra viktiga vårdtjänster för att hjälpa dig med din hälsa.

Vaccinering mot hepatit A – Ett viktigt skydd för barn

Sjukdomen kan drabba alla, men barn är särskilt känsliga. Vaccination är därför viktigt för att skydda barnen mot sjukdomen och dess komplikationer. På Legehuset erbjuder vi vaccinering mot hepatit A för barn i alla åldrar.

Legehuset delar ut kostnadsfritt hepatit A-vaccin för barn i Tyresö

För att fira vår nya klinik i Tyresö Centrum, delar Legehuset ut kostnadsfritt hepatit A-vaccin för barn och unga upp till 16 år fram till 31 januari. Vi vill göra det enklare för föräldrar att skydda sina barn mot sjukdomen och uppmuntra till vaccination.

Information om hepatit B

Hepatit B är en annan form av leversjukdom orsakad av ett virus. Det är vanligare än hepatit A och kan orsaka allvarliga komplikationer som levercirros och levercancer. Vaccination mot hepatit B är också viktigt och kan skydda mot sjukdomen. På Legehuset erbjuder vi även vaccinering mot hepatit B.

Högriskområden– Var i världen sprids sjukdomen mest?

Hepatit A sprids främst genom förorenat vatten eller mat. Därför är högriskområdena främst länder med dålig hygien och sanitära förhållanden. Här är en lista över länder där sjukdomen sprids mest:

 1. Afghanistan
 2. Bangladesh
 3. Egypten
 4. Indien
 5. Indonesien
 6. Pakistan
 7. Kina
 8. Nigeria
 9. Turkiet
 10. Vietnam

Sammanfattning

Hepatit A är en smittsam sjukdom som kan orsaka allvarliga komplikationer. Vaccination mot sjukdomen är en enkel och effektiv metod för att skydda sig själv och andra. På Legehuset erbjuder vi vaccinering mot hepatit A och B, samt andra viktiga vårdtjänster. Vi uppmuntrar alla, speciellt barn och personer som planerar att resa till högriskområden, att överväga vaccinering för att skydda sig mot sjukdomen. Glöm inte att Legehuset delar ut kostnadsfritt hepatit A-vaccin för barn och unga i Tyresö Centrum under januari månad.

Läs mer om andra resevaccin här.