Högre behörighet bild

Högre Behörighet – Bra att veta innan du förnyar

Behörighet för att köra tyngre fordon och tyngre släp behöver förnyas. Beroende på hur gammal du är, om du ska förnya eller ta din högre behörighet för första gången, kan det se olika ut. Om du ska köra arbetsfordon, köra med husvagn eller annat som kan tänkas vara utanför din behörighet, så är den här artikeln för dig.

Skicka in ansökan om i god tid.

Om det är din första gång som du ska ta din högre behörighet kan det vara bra att veta att du bör ansöka i god tid inför det att du behöver ha behörigheten. Se över med din uppdragsgivare vilken tidsfrist du har att arbeta med och prioritera en god framförhållning.

Om du ska förlänga behöver du påbörja ansökningsprocessen innan det att din behörighet löper ut. Var uppmärksam på brev från Transportstyrelsen. Myndigheten skickar ett brev det året din förnyelse är aktuell.

Om du inte har sett något brev kan du titta på baksidan av ditt körkort, förutsatt att du tidigare förlängt körkortet, på fält 11. Där ser du datumet för när giltighetstiden för ditt körkort löper ut.

Behöver jag skicka in ett läkarintyg för högre behörighet?

Om du är under 45 år gammal ska du vanligtvis skicka in en synundersökning samt en hälsodeklaration i samband med din ansökan om förlängning. Det kan även finnas situationer där Transportstyrelsen vill ha ett läkarintyg från dig som är under 45 år gammal. Var därför säker på vad som gäller just dig.

För dig som är över 45 år gammal och som ska ansöka om förlängning ska ansökan även innehålla ett läkarintyg som styrker att du är kapabel att köra tyngre fordon

På Legehuset hjälper vi både dig som är under eller över 45 år. Vi har koll på vilka dokument som behöver skickas in.

Beroende på om något av följande passar in på dig så råder vi dig att kontakta Transportstyrelsen för att höra efter vad som gäller just för dig:

  • Fyller 45 innan det att körkortet går ut.
  • Behörigheten togs innan 19 januari 2013
  • Om det är första gången du förlänger din högre behörighet

På Legehuset utfärdar vi alla våra intyg digifysiskt. Du bokar din tid via vår bokningskalender och träffar därefter en av våra sjuksköterskor på den klinik du valt. Efter det väljer du en tid för läkarsamtal. Då träffar du en av våra läkare går igenom provresultaten. Sedan skickar vi vidare dokumenten till Transportstyrelsen.

Ett urval på vad som undersöks inför Läkarintyg högre behörighet:

  • Syndundersökning
  • Blodtrycksmätning
  • Urinprov

Besök Legehuset

Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.