pollenallergi

Hösnuva, året om? Så hanterar du din pollenallergi!

Precis när björkens pollen lättat så blommar eken ut. När kan pollenallergiker andas ut eller snarare andas in?  

Faktum är att olika pollen blommar ut vid olika tider på året. Som pollenallergigker kan det vara svårt att förhålla sig. Med pollen är det främsta du kan göra att förbereda dig. 

Vårstäda bort pollen

Städning tar bort smuts och stök. Men städ är även bra för att slippa pollen. Pollenpartiklarna fäster sig gärna i kläder och hår och annat som vi tar med oss in i hushållet. Se därför till att hålla hushållet rent och damma gärna av en extra gång för att bli kvitt så mycket pollen som möjligt. 

Borsta av husdjuren

Både katt och hund har päls som pollen fastnar i. Använd gärna en anpassad borste för pälsdjur för bäst effekt. 

Nässköljning är effektivt mot pollen

Pollen kan leta sig in i näsborrarna, vilket kan förvärra eller utlösa en allergisk reaktion. Därför är det rekommendaret att använda nässkölj som pollenallergigker. På så vis kommer du åt pollenpartiklarna som finns i nässlemhinnan. 

Undvik att vädra

Öppna fönster eller dörrar gör att pollen enkelt kommer in i hushållet. Det spelar ingen roll om du vädrar under dagen eller nattet.

Pollen är vanligt under tre av årets fyra årstider. 

Under våren pollenerar lövträd. Då Sverige är ett så avlångt land med varierande tempraturer är det inte helt ovanligt att pollensäsongen börjar i januari månad i landets sydligaste delar. När lövträden pollenerar är det vanligtvis björk som står för den värsta polleneringen. Björkträden pollenerar intensivt men under en kort period. 

Under sommaren pollenerar gräs. Den intensivaste perioden är under högsommaren. Varmt och torrt väder är bra för gräspollen och om vädret är så under tiden som gräs pollenerar kan allergin upplevas som intensiv. 

På hösten kan det rimligtvis kännas som att pollensäsongen borde vara över. Men tyvärr finns det flora som även under hösten pollenerar sig. Gråbo, en växt som finns över hela landet, utom Norrlands inland, blommar ut under hösten. 

Gråbo blommar ut under slutet av juli fram till september, så inför oktober och november bör säsongen ha gjort sitt och pollenallergigerna kan äntligen andas in!

Kom ihåg att tillämpa egenvård och att följa pollenprognosen!

Besök Legehuset

Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.