HPV-vaccin (2)

HPV-vaccin – Ett starkt skydd mot flera olika cancer

På Legehuset uppmuntrar vi alltid till förebyggande av sjukdomar och att leva en hälsosam livsstil. En del av detta innebär att skydda sig mot sjukdomar genom vaccination. HPV-vaccin administreras idag som en del av det nationella barnvaccinationsprogrammet, vilket är mycket välkommet då även unga pojkar nu är inkluderade i vaccinationen.

Dock finns det många som inte har fått vaccinet under sin skoltid och som därför fortfarande är i riskzonen för att drabbas av HPV-viruset. I den här artikeln ger vi information om HPV och riskerna som HPV-infektionen medför.

Vad är HPV?

HPV är en vanlig typ av virus som kan orsaka infektioner i huden och slemhinnorna. Det finns många olika typer av HPV, vissa kan orsaka olika typer av vårtor medan andra kan leda till cancer. HPV är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i världen. De flesta HPV-virus är relativt ofarliga och infektionen försvinner ofta på egen hand. Men vissa typer av HPV-virus kan orsaka cellförändringar och leda till allvarliga diagnoser som cancer.

HPV sprids främst genom sexuell kontakt. En person kan bära på HPV-viruset utan att veta om det eftersom det ofta inte ger några symtom. Det är också viktigt att komma ihåg att HPV-infektioner är mycket vanliga och inte alltid leder till cancer. Det viktiga är att regelbundet undersöka sig för cellförändringar.

Att regelbundet undrsöka sig bör även fortsätta för den som inte har vaccinerat sig förrän i vuxen ålder eftersom risken finns att personen redan har viruset i kroppen.

Symtom på HPV

Tydliga symtom på HPV inkluderar vårtor på könsorganen, anus, mun eller hals. Dessa vårtor kan vara smärtsamma eller obehagliga, men i de flesta fall är de helt ofarliga. I övrigt ger inte HPV några utmärkande symtom.

HPV kan också orsaka cancer i kvinnors livmoderhals, som är en allvarlig sjukdom. Kvinnor bör därför regelbundet besöka en gynekolog för att screena sig för livmoderhalscancer.

Behandling av HPV

Det finns ingen specifik behandling för HPV, men det finns behandlingar för de problem och symtom som det kan orsaka. Vårtor på huden kan behandlas med mediciner eller frysning. Livmoderhalscancer behandlas genom operation eller strålbehandling. För att minska risken för att utveckla livmoderhalscancer är det viktigt att regelbundet besöka en gynekolog för screening.

Förebyggande av HPV

Det finns ett vaccin mot HPV som är effektivt för att förebygga infektioner. HPV-vaccin är särskilt rekommenderat för unga kvinnor och män innan de börjar ha sexuella umgänge, eftersom det är då de är mest mottagliga för infektioner. HPV-vaccin kan också ges till vuxna som inte har fått det tidigare. Användning av kondom under samlag kan också hjälpa till att minska risken för att få HPV.

Sammanfattning

HPV är en mycket vanlig virusinfektion som sprids genom sexuella kontakter. Det finns många olika typer av HPV, varav vissa är ofarliga medan andra kan orsaka allvarliga problem som cancer i livmoderhalsen. Symptomen på HPV inkluderar vårtor på könsorganen, anus, mun eller hals. Behandling för HPV är tillgänglig för de problem och symtom det kan orsaka, men det finns ingen specifik behandling för viruset. Förebyggandet av HPV görs med HPV-vaccin. Användning av kondom under samlag är också ett effektivt sätt att minska risken för att få infektionen. Genom att förstå HPV och ta de rätta förebyggande åtgärderna kan man minska risken för att få infektionen.

Besök Legehuset

Om du vill boka en tid för HPV-vaccin eller kan du besöka Legehuset i Stockholm, Göteborg, Örebro eller Linköping. Du kan enkelt boka tid via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00. Just nu har vi erbjuder vi 10 % rabatt på HPV vaccinationer. Erbjudandet gäller februari månad fram till 28/2 (2023).