HPV-vaccin vuxen ålder

HPV-vaccin – Även i vuxen ålder

Som vuxen kan det kännas som att man är för sent ute för att ta HPV-vaccin men det är faktiskt inte fallet. HPV är en vanlig virusinfektion som kan leda till allvarliga hälsoproblem som cancer, även om det kan vara mer vanligt hos personer i yngre åldrar. Men det är aldrig för sent att ta hand om din hälsa genom att vaccinera dig, även i vuxen ålder.

Vad är HPV?

HPV står för humant papillomvirus och det är en vanlig virusinfektion som kan spridas genom sexuell kontakt. Det finns många olika typer av HPV, och vissa av dem kan leda till allvarliga hälsoproblem, inklusive cancer. Det är vanligt att HPV orsakar cellförändringar i livmoderhalsen, vilket kan leda till livmoderhalscancer. Men HPV kan också orsaka cancer i andra delar av kroppen, inklusive anus, penis, slida och hals.

Varför ska man vaccinera sig mot HPV?

Det finns många anledningar till varför man ska ta HPV-vaccin, även som vuxen. För det första kan det hjälpa till att skydda dig från allvarliga hälsoproblem som cancer. Genom att ta HPV-vaccin kan du minska risken för att utveckla HPV-relaterade sjukdomar och skydda din hälsa på lång sikt.

För det andra kan det hjälpa till att skydda andra människor runt dig. HPV är mycket smittsamt och kan spridas genom sexuell kontakt. Genom att vaccinera dig kan du minska risken för att sprida viruset till andra människor, inklusive dina sexpartners.

När ska man vaccinera sig mot HPV?

Det är aldrig för sent att ta HPV-vaccin, men det är bäst att göra det så tidigt som möjligt. Det är rekommenderat att man vaccinerar sig mellan 9-14 års ålder, men det är aldrig för sent att vaccinera sig.

Hur fungerar HPV-vaccinet?

HPV-vaccinet fungerar genom att stimulera immunsystemet för att bekämpa viruset. Vaccinet innehåller små delar av viruset, men det är inte tillräckligt för att orsaka en infektion. Istället tränar det immunsystemet för att känna igen och bekämpa viruset om man utsätts för det i framtiden.

Vem ska vaccinera sig mot HPV?

Alla människor kan vaccinera sig mot HPV, oavsett ålder eller kön. Det rekommenderas dock att man vaccinerar sig innan man blir sexuellt aktiv för att minska risken för att utveckla HPV-relaterade sjukdomar. Men även som vuxen kan man dra nytta av att vaccinera sig mot HPV.

Var kan man vaccinera sig mot HPV?

På Legehuset kan du vaccinera dig mot HPV på alla kliniker och mobila enheter. Legehuset har idag 7 kliniker och 4 mobila enheter. Klinikerna i Stockholm finns på följande platser: Tyresö Centrum, Kista Galleria och Hammarby Sjöstad. I Göteborg finns en klinik i Partille och en klinik i Nordstan. I Örebro och Linköping finns en klinik vardera. Tryck här för att se körschemat för våra mobila kliniker.