Pojke HPV

HPV-vaccin, vem är det för?

HPV-vaccin erbjuds sedan höstterminen 2020 till alla som är födda år 2009 eller senare. Alltså får både tjejer och killar i femte klass ett fullgott skydd mot HPV-virus i tidig ålder.

För de som är äldre ingår inte vaccinet i något av de nationella vaccinprogrammen. Vaccinen är endast subventionerade för personer födda år 2009 och efter.

HPV är inte bara aktuellt för kvinnor

Tidigare har prioritet varit att kvinnor ska ta HPV vaccin för att erhålla skydd mot det släkte av virus som utgör HPV.  Det skiljer sig exempelvis i skolans vaccinationsprogram i vem vaccinet är subventionerat för. Flickor födda efter 1998 har rätt till att bli erbjudna HPV-vaccin kostnadsfritt sedan 2010. Det var först 2020 som det blev aktuellt för pojkar födda efter 2009.

Det är alltså mer gynnsamt för samhället att vaccinera än att inte göra det. Därför infördes således vaccinet i det nationella vaccinprogrammet för skolungdomar.

Varför ska pojkar vaccinera sig mot HPV?

Tidigare bedömdes pojkar få skydd genom att flickors vaccinering. Men efter en utredning har Folkhälsomyndigheten bedömt att även pojkar ska vaccineras. Myndigheten anser att vaccineringen av unga pojkar ger ett mervärde till samhället. Bedömningen gjordes eftersom vaccinering av pojkar skulle leda till en övergripande mindre smittspridning av HPV, ge pojkar ett eget skydd mot HPV- virus, minska antalet cancerfall.

Varför har inte min son fått HPV-vaccin?

Vaccinet infördes i det nationella vaccinationsprogrammet 2020 för pojkar födda innan 2009. Bedömningen att ge vaccinet till så pass unga människor är för att ju tidigare vaccinet ges, desto mer utvecklat blir skyddet. HPV-virus kan överföras vid sexdebut och vaccinet kan då inte ge skydd mot den specifika varianten som kroppen blivit infekterad med. Därför är det bättre att vaccinera så tidigt som möjligt.

Om du önskar att ditt barn får skydd får vaccin mot HPV behöver du egenbekosta det förutsatt att ditt barn är fött före år 2009.

Legehuset erbjuder Sveriges mest prisvänliga HPV- vaccin och kan även bistå dig i dina övriga vårdbehov.

Ta kontakt så berättar vi mer!