Influensasäsong 8 november

Influensasäsong 8 november

Influensa är en luftvägsinfektion som orsakas av influensavirus. Inför årets influensasäsong är det många som läser på och tar till sig information för att minska smittspridningen i samhället. Därför har vi sammanfattat det viktigaste kring kring hur du förebygger influensa inför årets säsong.

Hur sprids influensa?

Influensa smittar på olika sätt. När det är influensasäsong sprider viruset sig genom luften, kontaktytor och dropsmitta. Den vanligaste smittvägen för viruset är droppsmitta, men en mindre andel tros smittas genom att ha rört en kontaktyta.

Vilka symtom ger influensa?

Influensa ger mildare till allvarligare symtom. Influensa kan orsaka dödsfall. Dessa symtom är vanliga vid insjuknande i influensa:

  • Feber
  • Sjukdomskänsla
  • Hosta
  • Ont i Halsen
  • Täppt näsa
  • Snuva
  • Muskelvärk
  • Ledvärk
  • Trötthet

Feber drabbar inte alla men majoriteten får en något förhöjd temperatur.

Hur många får influensa varje influensasäsong?

Antalet människor som insjuknar årligen skiljer sig men ungefär 11 000 personer brukar behöva vård inom specialistvården med anledning av influensa.

Vilka människor blir mest drabbade under en influensasäsong?

Det är framförallt spädbarn och äldre som drabbas av influensavirus. Både dessa åldersgrupper utgör flest av de människor som behöver bli inlagda på grund av sjukdom.

Oftast läker kroppen ut infektionen på egen hand.Det kan uppstå komplikationer. Det är vanligare att komplikationer uppstår hos äldre och människor i riskgrupp.

Kan jag förebygga att bli sjuk i influensa?

Ja, absolut. Dessa smittförebyggande åtgärder har visat ha en bra förebyggande effekt mot att insjukna i eller sprida vidare influensa:

Undvik kontakt med sjuka personer.

Tvätta händer med tvål och varmt vatten. Om ej tillgängligt kan du använda handsprit.

Undvik att röra ansiktet med händerna. Viruset smittar genom detta sätt.

Desinfektera ytor hemma och på arbetsplatsen för att minimera risken att sprida viruset genom dessa.

Stanna hemma i minst 24 timmar efter att symtomen avtagit.

Vaccin förebygger sjukdom

Smittförebyggande åtgärder är bra att tillämpa men vaccin är det bästa skyddet mot att bli allvarlig sjuk i influensa. Vaccinet anpassas årligen utefter de varianter som antas vara mest dominerande.

För riskgrupper och människor över 65 finns en stående rekommendation från Folkhälsomyndigheten att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Vaccinet är kostnadsfritt för dessa grupper när de besöker en vaccinatör med regionalt avtal att vaccinera.

Legehuset har avtal med Region Stockholm och kan erbjuda riskgrupper och äldre kostnadsfritt influensavaccin.

För dig som bor i Göteborg eller Linköping kan du besöka oss och få vaccinet till ett pris av 245 SEK. Legehuset erbjuder Sveriges prisvänligaste vaccin och intyg. Därför omfattas alla våra vaccin och läkarintyg av en prisgaranti. Om du hittar ett billigare pris än vårt så matchar vi helt enkelt det.