Influensavaccin

Influensa, symtom, behandling och vaccination

Säsongsinfluensan är snart igång på allvar. Den årliga influensan är en luftvägsinfektion som drabbar människor världen över. Varje år sprids olika varianter och därför behöver influensavaccinet anpassas utefter de varianter som tros vara mest smittsamma för kommande säsong. Influensasymtom kan påminna om förkylning och är snarlika de som Covid-19 kan ge. I den här artikeln går vi igenom influensa inför kommande säsong mellan 2022–2023.

Vad är influensa?

Influensa är en luftvägsinfektion som sprids av varianter av ett och samma virus, likt Covid-19. Det finns tre influensavarianter som är smittsamma för människor, typ A, B och C. Det är typ A som orsakar de största epidemierna.

Så kan du bli smittad av influensa

Influensa sprids enkelt genom dropsmitta. Om någon som är smittad nyser eller hostar sprids viruspartiklar och viruset kan enkelt sprida sig vidare till andra. Kontaktsmitta sker också när influensasäsongen är igång. Det vanligaste är att man fångar upp viruset från någon yta och sedan petar sig i näsan eller kliar sig i ansiktet vilket gör att viruset sprids in i munnen och svalget.

Från det att viruset kommit in i kroppen kan det dröja upp till fyra dagar innan symtom känns av.

Ökad smittspridning under säsongen

Utöver att viruset sprids mer under influensasäsongen förändras även vårt beteende vilket gynnar smittspridningen. Vi spenderar mer tid inomhus och närmare varandra, vilket ökar risken för att bli smittad.

Vilka symtom ger influensa?

  • Hög feber
  • Huvudvärk
  • Muskelsmärtor
  • Torrhosta
  • Bröstsmärtor
  • Sjukdomskänsla
  • Snuva

Det är viktigt att ha med sig att man är smittsam även om man inte känner av symtom. Tillämpa därför alltid smittförebyggande åtgärder under influensasäsongen.

Oftast läker kroppen ur infektionen efter 7–10 dagar medan febern stannar i upp till 5 dagar. Om du har en hög feber som går oförändrad i upp till 4 dagar ska du uppsöka vård.

Riskgrupper

Om du tillhör en riskgrupp eller är äldre än 65 år gammal finns det en förhöjd risk för komplikationer med influensa. Dessa grupper rekommenderas alltid att ta influensavaccinet och vaccinet är därför även subventionerat för dessa grupper.

Barn

För dig som har barn som är nyfödda eller upp till två år är det viktigt att ha koll på potentiella symtom. För barn under två år skiljer sig symtomen ofta från övriga befolkningen. Läs mer här.

Så lindrar du influensa

Uppsök vård om febern har blivit högre och inte går ner vid den fjärde dagen eller om du tillhör riskgrupp. I övrigt brukar influensa läka ut av sig självt. För att lindra infektionen kan du:

  • Vila med inslag av aktiv vila
  • Drick mycket vatten
  • Ligg med huvudet högt för att lindra andningssystemet
  • Använd nässprej vid täppa
  • Halstabletter kan underlätta symtom som känns av i halsen.

Om du vill ta något som dämpar febern eller lindrar symtomen rekommenderar 1177 att använda receptfria läkemedel innehållande paracetamol för att lindra symtomen.

Vaccination mot influensa

Vaccinet mot influensa är ett effektivt sätt att förebygga allvarlig sjukdom samt dödsfall. Det är Världshälsoorganisationen som ansvarar för vilka virusstammar vaccinet ska ge skydd mot. Detta bestäms årligen baserat på de prover som respektive lands folkhälsomyndighet skickar in för provtagning.

På Legehuset håller vi oss uppdaterade inför varje influensasäsong. Vi har utarbetat en leverantörskedja som säkerställer att vi som vaccinatör är med och minskar smittspridningen genom hela säsongen.

Den 8e november startar influensasäsongen hos oss. Då kan riskgrupper vaccinera sig kostnadsfritt och för dig som inte tillhör riskgrupp erbjuds vaccinet till landets mest prisvänliga pris.

En av Legehusets mål är att minska ojämlikheten inom vård och prevention. Därför erbjuder vi en prisgaranti på alla vaccin. Om en annan vaccinatör har ett billigare pris, så matchar vi det. Så enkelt är det. Legehuset är Sveriges prisvänligaste privata vårdgivare. Hör av dig – så berättar vi mer.

För dig som bor i Region Stockholm är vaccinationen kostnadsfri om du är 65 år eller tillhör riskgrupp.

I Västragötalandsregionen kan du besöka en av våra kliniker och få vaccinet till landets prisvänligaste pris.

För dig som bor i Linköping kan du besöka vår klinik och få vaccinet till landets prisvänligaste pris.

Besök Legehuset

Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.