Nyheter internationella kvinnodagen 8 mars

Internationella kvinnodagen 8 mars 2022

Idag, den 8 mars, är det internationella kvinnodagen. Kvinnodagen är en FN-dag och anses vara den mest igenkännbara av dessa. Dagen instiftades internationellt den 8 mars 1911 och har sedan dess infallit varje år den 8 mars. Årets tema för dagen är #breakthebias. Syftet med temat är att bryta upp normativa tankesätt kring genus så att diskriminering och stereotypiska antaganden minskar.

Kvinnors hälsa

Kön är ett spektrum och det finns inget tolkningsföreträde. I denna text åsyftar ordet kvinna människor med livmoder, äggledare och äggstockar.

Kvinnors hälsa är en väsentlig del i diskussionen kring jämställdhet. Faktum är dock att kvinnors hälsa historiskt sett har underprioriterats. Varför det är så beror antagligen på just den ojämlikhet som präglat kvinnor i samhällen världen över.

Nedan listar vi vanliga hälsoproblem bland kvinnor.

Bäckensmärta

Problem med bäckenbenet är återkommande för många kvinnor. Studier har visat att uppemot 15% av alla kvinnor upplever kronisk bäckensmärta.  Det kan bero på ägglossning, urinvägsinfektion eller äggledarinflammation.

Om bäckensmärta uppstår under graviditet kan det bero på tidig förlossning eller utomkvedshavandeskap (graviditet utanför livmodern). I vissa fall kan bäckensmärta även vara ett symtom på missfall.

Blödningar

Under menstruationen har kvinnor blödningar i underlivet som del av menscykeln. Blödningar som uppstår när kvinnan inte har mens kallas för mellanblödningar. De kan uppstå av olika anledningar och är ofta ett symtom på något.  Om blödningen har skett i samband med något av följande är det rekommenderat att söka vård

  • Blödning efter oskyddat samlag
  • Graviditet
  • Under eller kort efter slidsamlag
  • Upprepade mellanblödningar vid användning av samma graviditetsskydd i tre månader.

Om du har mellanblödningar men inte känner igen dig i ovanstående bör du fortfarande uppsöka en vårdcentral eller gynmottagning för att reda ut dina symptom.

Smärta eller förändringar i bröstet

Förändringar eller smärta i bröstet kan uppstå av flera anledningar. Kvinnor rekommenderas att undersöka sina bröst varje månad vid starten av menstruationscykeln. En förändring i bröstet ska alltid undersökas av läkare eftersom det kan vara ett symptom på bröstcancer

Smärta i bröstet kan vara symptom för något allvarligt. Hjärt- och kärlsjukdomar kan drabba vem som helst och det är viktigt att söka omedelbar hjälp vid bestående smärta i bröstet. Globalt sett är bröstsmärtor det mest typiska symptomet för allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar. Trots det drar sig många kvinnor för att söka vård för bröstsmärtor.

Besök Legehuset

Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.