Bältros

Intresse för bältros ökar – Så känner du igen sjukdomen.

Intresset för vaccin mot bältros har ökat senaste tiden. Det kan ha att göra med att omvärlden har blivit påmind om allt gott vaccin ger efter pandemin. Legehuset välkomnar det ökade intresset. Ju mer vi vet, desto större möjlighet har vi att förebygga eventuell sjukdom.

Vad är bältros?

Bältros är en virusinfektion. Sjukdomen orsakas av samma virus som orsakar vattkoppor. Viruset ligger latent i nervsystemet och kan närsomhelst reaktiveras i kroppen. Med åldern ökar risken för att insjukna i bältros men det kan även ske som ung vuxen. Sjukdomen går vanligtvis över efter 2–4 veckor.

Vilka symtom ger bältros?

Symtomen brukar uppenbara sig genom huden känns pirrig eller brännande. Det är även vanligt att man får huvudvärk eller en lätt feber.

Efter de inledande symtomen utvecklas sjukdomen och blåsorna växer fram. Blåsorna är först genomskinliga för att sedan mörkna i färgen. Blåsorna kliar ofta mycket men avtar vanligtvis inom en vecka.

Är bältros smittsamt?

Om du är sjuk kan du inte smitta en annan person med bältros. Men du kan däremot sprida vattkoppor varav det är viktigt att du har detta i åtanke under tiden du har en pågående bältrosinfektion.

Du bör undvika att träffa människor som redan har ett nedsatt immunförsvar.

Vilken behandling behövs?

Behandling görs med antiinflammatoriska läkemedel eller med smärtstillande läkemedel. Sjukdomen kan inte botas utan det är endast behandling av symtomen som kan hjälpa en om sjukdomen tagit fäste. Vid en ålder över 50 år kan få virushämmande läkemedel men det är ytterst viktigt att få i sig dessa läkemedel i god tid, max 3 dagar från första symtomen, för att läkemedlen ska ha en gynnsam effekt.

Vaccin är det enda som kan förebygga och skydda mot att bältros tar fäste.

Vad kostar vaccinet?

Det finns två vaccin mot bältros på marknaden. Det ena har funnits under en längre tid och ger en skyddseffekt på upp till 60%.

I Sverige använder vi även ett nyare vaccin från år 2020, Shingrix. Vaccinet ger ett nära inpå fullgott skydd med 90 % skyddseffekt.

På Legehuset erbjuder vi det vaccin som ger ett starkare skydd. Vi förstår att vaccin för många är en kostnadsfråga. Vi har valt att köpa in det vaccin som är dyrare men som ger en mycket högre skyddseffekt. Därför erbjuder Legehuset en prisgaranti – om du kan hänvisa oss till ett billigare pris så får du vaccinet av oss till samma pris. Vi är Sveriges prisvänligaste vaccinatör.

Kontakta 1177 i det fall att:

  • Det gör mycket ont.
  • Du får utslag eller ont i ansiktet.
  • Du har ett nedsatt immunförsvar.
  • Du känner dig mycket sjuk.