Vårdbussen på järvaveckan

Fler bör vaccinera sig mot TBE

Runt omkring i Norra Europa har fästingen breddat ut sig och ökat i antal. I Sverige fördubblades antalet fall av TBE på bara ett år.

Fästingen kan bära på ett virus ur Flavisläktet. Det är flaviviruset som sprider TBE, men fästingen kan även bära på uppemot tjugo andra sjukdomar. Mildare väder, en ökande gnagarpopulation och en större rådjursstam tros alla bidra till att fästingarna växer i antal. 

Det lönar sig att vara vaccinerad, men du bör även ta vissa förebyggande åtgärder. Använd exempelvis täckande kläder och insektsspray när du besöker naturområden.  

Vad är Vårdbussen?

Vårdbussen är ett av flertal initiativ i att minska risken för att insjukna i TBE bland allmänheten. 

På Vårdbussen vill vi att vårdtjänster ska vara tillgängliga – för alla. Därför sänker vi nu priserna på TBE-vaccinet till 349 kr. Priset gäller både vuxna och barn. 

När du tar din första dos på Vårdbussen får du också rabatt på din andra och tredje dos. Efter den tredje dosen har du ett fullgott skydd mot TBE. Vårt mål är att alla ska ha råd att vaccinera sig! 

För att behålla ett fullgott skydd är det viktigt att fylla på skyddet efter tre år med en boosterdos. Sedan behöver du endast fylla på med en dos vart femte år.

Besök en Vårdbuss idag – Vårdbussen finns tillgängliga alla dagar i veckan. Om du inte kan komma till oss så kommer vi till dig. 

Här hittar du vårt körschema och vilka hållplatser Vårdbussen står på.

Besök Legehuset

Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.