Löpning är ett av de äldsta sätten att aktivera kroppen. Forskning har visat att vi löpte så tidigt som för två miljoner år sedan. Löpning är en del av människans ursprung. Med tiden har en del myter byggts upp kring löpning.
Löpning förstör knäna
När vi löper belastar vi bland annat våra knän. Smärta i knäna på grund av löpning uppstår oftast på grund av obalans och försvagade leder. Vid hög belastning finns det risk för att utveckla löparknä. Löparknä får du när knät har blivit överbelastat.
För att förebygga löparknä kan det vara bra att genomföra dynamiska stretchövningar, tänk höga knän och rumpsparkar, innan du börjar löpningen.
För att återhämta sig från löparknä bör du vila benen i några dagar. Efter löpningen kan du kyla ner området med en ispåse eller liknande för att motverka smärta och svullnad.
Man ska inte promenera under löpning
Det finns en uppfattning kring att promenader under en löpartur är att fuska. Men i löpning finns inget fusk. Snarare bör man se det som varierade former av löpning. Att promenera vissa sträckor under löpspåret kan faktiskt vara direkt hälsofrämjande.
Att intervallträna mellan löpning och promenad kan hjälpa hjärtat att hålla en sund rytm under passets gång, stärker muskulaturen samt håller lederna mjuka och flexibla.
Om du är en större person kan det vara bra att lägga mer tid åt promenad än löpning i början, för att minska belastningen på kroppen. Läs mer på Hjärt- och Lungfonden om varför promenader är ett utmärkt sätt att aktivera kroppen.
Löpning kräver en viss kroppstyp
Följande det sista stycket ovanför – ingen kroppstyp har mer förfallenhet än övriga inför löpning. Att löpa är ett brett sätt att träna fysiskt på. Syftet med att löpa är någon form av framåtgående acceleration – inget mer. Ens kropp kan vara byggd hursomhelst. Anpassa löpningen efter din kropp – inte din kropp efter löpningen.
Att löpa är tillräckligt – ingen annan träning behövs
Tränings görs bäst utifrån en helhetssyn på det hela. Kroppen består av många samspelande komponenter som över tid behöver stärkas och ses till. Detta görs bäst med träning och med kost. Därför är det inte rekommenderat att utesluta någon träningsform över en annan. Variera och prova nya träningsformer. Att löpa stärker kroppens förmåga att andas, vilket är bra. Det bör komplimenteras med någon form av styrketräning för att se till att kroppen får allt den behöver, när det gäller fysisk aktivitet.
Löpning är den enda träningsformen där kost inte spelar någon roll
När du löper bränner du mycket kalorier. Många tror därför att kosten inte är lika viktigt som vid andra träningsformer. Men det är långt ifrån fakta. Sanningen är att löpning, precis som andra träningsformer, börjar i köket. Protein, fiber och kolhydrater är tre viktiga grupper av mat som löparen bör se till att få i sig inför och efter löpturen.
Kom in till oss för en hälsokoll innan du påbörjar ett nytt träningsprogram. Med vårt hälsosamtal kan vi säkerställa att du når dina uppsatta mål i träning och kost.
Besök Legehuset
Legehuset finns i Stockholm, Göteborg, Örebro och Linköping. Du kan enkelt boka tid för en hälsokontroll, vaccination, läkarintyg eller blodprov via vår hemsida eller via vår kundtjänst på 010-550 26 00.