Löpning - en sport för alla

Löpning – En sport för alla

Många av oss har erfarenhet av löpning. Kanske var det ett tag sen som du besökte löpspåret eller löpbandet. Det är ingen fara, att träna upp konditionen är enkelt och belönande.

Löpning gör oss starkare och mer tåliga

Löpning bygger upp ditt andningssystem genom kontinuerlig ansträngning. I början kan det kännas tufft men med tiden blir du mer tålig och kan ta dig an längre löpturer. Styrkan får vi genom att benen ökar i muskelmassa samtidigt som skelettet ökar i sin benmassa. Löpning är alltså bra för både andning och muskler.

Löpning ger bättre matsmältning

Att löpa innan vi äter ger kroppen en mer effektiv ämnesomsättning. Den kan enklare ta upp alla goda fetter och proteiner samtidigt som den blir mer effektiv i att bryta ned de ämnen vi inte behöver lika mycket av. Löpning hjälper kroppen att sortera det goda i kosten från det mindre goda.

Det är en lågansträngande träningsform

Löpning kan kännas utmanande och det är även därför det anses vara en av de mer belönande träningsformerna. Endorfinerna sprudlar väldigt snabbt efter det att träningspasset börjar. En av de främsta fördelarna med löpning är att det inte tär på kroppen. Du kan själv bestämma ansträngningsgrad och vissa löpningspass kan ses mer som en aktiv vila snarare än ett utmanande träningspass.

Låg ansträngande men energigivande

Löpning frigör en rad olika bra ämnen i kroppen. Framförallt frigör det endorfiner vilket leder till en känsla av glädje, lättsamhet samt gör dig mer alert. Desto oftare du är ute och löper desto längre mer utsöndring av dessa endorfiner får du. Det är helt okej att löpa varje dag, men se över ansträngningsgraden. Tre ansträngande pass i veckan är tillräckligt.

Löpning ökar din kognitiva förmåga

Med tiden blir vår kognitiva förmåga påverkad av olika faktorer. Träning är ett sätt att upprätthålla ens kognitiva förmåga. Vi gör det även genom sunda mat och levnadsvanor men träning är ett mycket gott komplement till goda matvanor. Det stärker ens minnesförmåga, fokus och vår förmåga att hålla flera bollar i luften.

Den del av hjärnan som förvaltar minnen och intryck växer i storlek hos människor som tränar regelbundet.

Variation funkar också

Löpning är alltså ett utmärkt sätt att värna om kroppen. Vi frigör massa gott och vi förebygger både fysisk och mental ohälsa.

Är du mer av en promenadmänniska? Självklart har även du massa hälsofördelar att hämta under dina promenader. Läs mer om hur promenader är ett utmärkt sätt att varsamt komma igång med träning.